Etli Karışık Dolma HAZIRLANIŞI Biberlerin üst taraflarını kesin. Domateslerin içlerini kaşıkla boşaltıp, çıkardığınız etli kısımları kıymaya karıştırın. Çentilmiş iki baş soğanı, yıkanmış pirinci, kıyılmış maydanozu, tuzu, biberi de kıymaya ekleyin. Yarım fincan su ve bir çorba kaşığı ayçiçek yağı ilavesiyle kıymayı yoğurun. Su ve ayçiçek yağı dolmanın daha yumuşak ve gevşek olmasını sağlayacaktır. Biberleri ve domatesleri doldurun, margarini ve yarım bardak suyu katarak, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. MALZEMELER (6 kişilik) * 500 gr kıyma * 1 kg dolmalık biber * 5 adet domates * 1.5 kahve fincanı pirinç * 1 çorba kaşığı margarin * 2 baş soğan * 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı * Yarım demet maydanoz * Yeterince tuz, karabiber
*** Fesleğenli Spagetti HAZIRLANIŞI Küçük bir tencereye küp şeklinde doğradığınız domatesleri, zeytinyağını, sarımsakları, fesleğeni, tuz ve biberi kayup pişirin. Diğer tarafta makarnaları, bol tuzlu suda 12 dakika kadar haşlayıp, süzün. Makarnaları servis tabağına koyun, üstüne de hazırladığınız domatesli sosu döküp servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * 6 adet olgun domates * 400 gr çubuk makarna * 1 demet fesleğen * 2 diş sarmısak * Zeytiğnyağ * Tuz, karabiber
*** Kestaneli Tatlı HAZIRLANIŞI Kestaneleri çizip orta ateşte 5 dk. kadar haşlayın. Kabuklarını soyup (zarlarına dikkat ederek) süt ve vanilya ile birlikte yarım saat kadar haşlayın. Ayrı bir kapta şeker, yağ ve çikolatayı benmari usulü eritin. Haşlanan kestanelerle sütü rondoda püre haline getirin ve çikolatalı karışıma ekleyin. 3 yumurtanın sarılarını ve aklarını ayrı ayrı kaplarda iyice çırpıp tüm karışıma katıp fırın kabına boşaltın. Orta ısıda pişirip dilimleyerek servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 1/2 kg. kestane * 1 paket vanilya * 4 su bardağı süt * 3 yumurta * 50 gr. bitter çikolata * 1 su bardağı şeker * 3-4 yemek kaşığı margarin
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? REÇEL VE KOMPOSTO YAPARKEN Şekerlenmelere karşı limon tozu yerine limon suyu sıkın. Pişirdikten sonra kuru ve temiz kavanozlara koyun. İyice soğumadan üzerinde oluşan hava kabarcıklarını kağıt havlu yardımı ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın.
DAHA GÜZEL KEKLER İÇİN Kek yaparken, kullanacağınız yağı ve diğer tüm malzemeyi öncelikle oda ısısında bulunan bir kapta bekletin. Böylece yağın keke kolay karışmasını ve kabarmasını sağlarsınız.
Keki önerilen kapta pişirmeye özen gösterin. Özellikle kekin pişme süresine dikkat edin.
Kek pişerken, fırının ağzını açmayın. Kekiniz çabuk kızarıyorsa, üzeri kızardığı anda bir folyoyla sarıp pişirmeye öyle devam edin.
Keklerinizi, taze kalmasını sağlayarak saklamak için keki pişirdikten sonra iyice soğumasını bekleyin. Daha sonra kek kalıbında ve üstü kapalı olarak serin ve kuru bir yere kaldırın.