Ballı Elma Tatlısı HAZIRLANIŞI Süt ve pirinci bir tencereye koyun. Kaynama noktasına getirin ve bir defa karıştırın. Ocağın altını kısarak, tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler pişip tamamen suyunu çekene kadar, yaklaşık olarak 15 dakika pişirin. Bu arada, elmaların kabuklarını soyarak çekirdeklerini çıkartın. Hazırladığınız pirince bal, zencefil, üzüm ve tarçın ilave ederek karıştırın. Elmaların içini pirinç karışımı ile doldurun. Bunları bir fırın tenceresine koyup, üzerlerine devamlı tereyağı sürerek, 150 derecede yaklaşık 25 dakika pişirin. Kalan pirinci de sıcak olarak muhafaza edin. Pişen elmaları pirincin üstüne dizin ve üzerlerine ceviz serperek servis yapın. MALZEMELER (8 kişilik) * 4 adet elma * 1 su bardağı pirinç * 2.5 su bardağı süt * 6 çorba kaşığı bal * 3 zencefil kökü * 1 çorba kaşığı üzüm * 4 çorba kaşığı tereyağı * 2 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
*** Hindi Göğüs Sote HAZIRLANIŞI Hindi göğsünü, kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın. Soğanı soyup, piyaz seklinde kıyın. Domatesi soyup, fındık büyüklüğünde parçalara kesin. Biberi ince ince kıyın. Bir tencere veya tavada yağı iyice kızdırın. İçine hindi parçalarını atıp, biraz kızarana kadar, 5 dakika civarında kavurun. Üzerine soğanı ekleyip, pembeleşene kadar kavurun ve sivri biberi katıp 2-3 dakika daha pişirin. Domates, salça, kekik, tuz, biber ve 1.5 su bardağı su ilave ederek, 10 dakika kaynatın. Sıcak olarak, yanında sade pilavla servis yapabilirsiniz. MALZEMELER (4 kişilik) * 1 adet hindi göğsü * 1 çorba kaşığı salça * 1 çay kaşığı kekik * 1 fincan sıvı yağ * 2 adet kuru soğan * 2 adet domates, 4 sivri biber * Tuz, karabiber
*** Çoban Salatası HAZIRLANIŞI Domatesi, sivri biberi ve salatalığı yıkayın. Maydanozu ayıklayın, limonun suyunu sıkın ve soğanı soyun. Domatesleri soyun, çekirdeklerini çıkartın ve fındık büyüklüğünde doğrayın. Salatalığı soyun, çekirdekli kısmını alın ve küp küp kesin. Sivri biberin çekirdeklerini alın, ince dilimler halinde kesin. Maydanozu kıyın. Soğanı piyaz şeklinde kesin ve elinizde biraz ovduktan sonra sudan geçirip süzün. Malzemeleri karıştırın ve servis tabağına koyun. Üzerine limon suyu ve zeytinyağı döküp, servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 3 adet domates * 2 adet salatalık * 2 adet sivri biber * Yarım demet maydanoz * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet limon * Yeteri kadar tuz
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? KOLAY SOYMA YOLLARI... * Sucuğu kolay soymak için, sivri uçlu bir bıçakla boydan boya çizdikten sonra, nemli bir bezle silin. * Domatesi rahat soymak için, önce kaynar suya batırıp çıkartın. Göreceksiniz, kabuğu çok düzgün bir şekilde kendiliğinden soyulacaktır. * Soğanın dip kısmını doğramak, çoğu zaman zor olur. Bu işi kolaylaştırmak için, çatalı en dip yerinden soğana batırın. Böylece sonuna kadar doğrayabilirsiniz. * Zorluğundan dolayı, sarımsak kullanmaktan kaçınılır. Ama onları ılık suda bekletip de iki parmağınızın arasında sıkarsanız, soyma sorununu ortadan kaldırmış olursunuz. * Badem kabuklarını kolayca soymak için, bir süre sıcak suda bekletin.
REÇEL YAPARKEN DİKKAT... * Meyveleri iyice yıkayıp kurulamadan, reçel yapmaya başlamayın. Üzerlerindeki toz ve tarım ilaçları, reçellerinizin tadını bozabilir. Pişirdiğiniz reçeli karıştırırken, mutlaka tahta kaşık kullanın. * Kış için hazırladığınız reçelleri, serin ve karanlık bir yerde saklayın.