Oda seçimlerine katılım biraz düşündürücü. Nerede yanlış yapıyoruz? Bilindiği gibi meslek odalarımıza kayıt olmak zorunluluğu var. Kayıt olmadığınız takdirde işletmenizi açamazsınız, mesleğinizi icra edemezsiniz. Aidatlar da çok yüksek. Biriken aidatlar trilyonlarla ölçülüyor. Odalar çoğulcu demokrasinin bir öğesi. Mesleki dayanışmanın başlangıç noktası. Kayıt zorunlu olunca odaların üyelerine hizmet götürme diye bir endişesi yok. Hal böyle olunca da, üyeler kerhen kayıt oluyorlar. Kerhen diyorum, çünkü oda seçimleri vardı geçen hafta; katılım % 45 arası oldu. Seçimlere katılmak isteyen yeni yüzler için de türlü engeller yaratılmış. Seçimler ile ilgili yapılan birkaç şikayeti yazayım dedim. Odalarda çalışan değerli arkadaşlarımı üzmek istemem ama yazarlık çizerlik bunu gerektiriyor.
Seçilecekleröncedenbelli Mesela yedek parçacılar meslek komitesinde 4500 üye varken, oy kullanan veya kullanabilen kişi sayısı 160. Müteahhitler meslek komitesinde kullanılan oy yüzde 3'ü geçmiyor. Sigortacılık bölümünde kullanılan oy yüzde 15. Meslek komitesinde seçime gireceklere sordum, "Niye bu kadar az katılım var?" Cevapları çok ilginçti: "Oda yönetimine seçilecekler belli, biriki kişi kaza eseri oda meclisine seçilebilir; onun için ilgi görmüyor seçimler..." Şöyle devam ettiler: "Tekrar seçilmek isteyen meclis üyeleri, ellerinde oy pusulaları ile salonda durup dışarıdan gelenlerin ellerine bu hazır pusulaları verip oylarını alıyorlar. Biz oy kullanma belgesini 13,5 YTL vererek tek tek müracaat üzerine alıyoruz. Sekiz saat gibi zaman uğraş verdikten sonra oy kullanabiliyoruz. Arkadaşımız için oy kullanma belgesi almak istiyoruz verilmiyor, 'kendi gelsin' deniliyor."
Vatandaşdeğişimistiyor Arkadaşım bu tür şikayetlerine devam ediyor. Hangi odayı sorsam, üyesi zoraki, çalışmalarının müdavimi değil. Kayıt zoraki ve yasak savma kabilinden olunca yönetime talip olan çok az oluyor. Seçildiğinde de yönetimin devamlı üyesi olmak eğilimine giriyor. Odalara kayıt olmayı gönüllü yapsak, hem odaların verimi artacak, hem de yönetim sık sık değişecek,y eni yüzler ortaya çıkacak. Sendikalara (işçiişveren) giriş ve kayıt tercihe bağlı ama odaya kayıt zorunlu. Bunu anlamak mümkün değil. Kayıt tercihe dayansa inanın seçimleri de gönülden olur, kerhen kaydoluyoruz denilemez. Vatandaş nasıl siyasette yeni yüzler istiyor ve bekliyor ise seçimle gelinen yerlerde de değişim istiyor. Bu isteği fark etmek lazım.