Renklere göre beslenin
Amerikalı doktor David Heber besinleri renklerine göre 7 kategoriye ayırdı ve ayrı renkteki besinlerin ayrı işlevleri olduğunu söyledi. Heber'a göre, bu renk gruplarına göre yemek yiyerek kanserden korunmak mümkün. İşte Heber'ın hazırladığı liste...
KIRMIZI: Domates, karpuz, kan portakalının yer aldığı kırmızı listedeki besinler, kansere karşı güçlü bir kalkan oluşturuyor. Özellikle, prostat kanserine iyi geliyor.
MOR: Patlıcan, böğürtlen, üzüm, şarap, kırmızı lahana, mürdüm eriğinden oluşan bu besinler, çok güçlü antioksidan, yani sağlıklı dokuları koruyucu maddeler içeriyor. Kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıyor.
SARI-YEŞİL: Lutein adlı antioksidan madde içeren kabak, salatalık, bezelye, kivi, kıvırcık salata, ıspanak, bakla, avokado gibi sebzeler, göze için çok yararlı.
SARI-TURUNCU: Limon, portakal, armut, mandalina, greyfurtun yer aldığı bu listedeki besinler, yaşlanmaya önlüyor.
BEYAZ: Pırasa, turp, sarmısak, mantar, soğan, kereviz gibi beyaz renkli besinler, çeşitli hastalıklara ve tümörlere karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
TURUNCU: Sağlıklı gözler ve cilt için gerekli olan betakaroten maddesi; kayısı, kavun, havuç, mango ve balkabağında bulunuyor.
YEŞİL: Toksinlerden arındırıcı özelliği var. Brokoli, lahana ve brüksel lahanası içerdiği flavanoidler sayesinde, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyor.
|