Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 05 Şubat 2005

Şeker hastaları nasıl beslenmeli?



Beslenmenize dikkat ederek kan şekerinizi kontrol altına alabilirsiniz. Örneğin; soğan ve brokoli şekeri düşürür...

***

Şeker hastalığında beslenme

Diyabetliler; sağlıklı bir yaşam sürebilmek için karbonhidrat, protein, sebze- meyve ağırlıklı, az yağlı besinleri tercih etmeli, şekerli gıdalardan kaçınmalıdır.

Karbonhidratlar, günlük kalorinin yüzde 50- 60'ını oluşturmalıdır. Yulaf, kuru baklagiller (özellikle fasulye), meyve ve sebzelerde bulunan lif içeriği yüksek karbonhidratlar, kan şekerinin yükselmesini önlerken, kolesterol düzeyini de kontrol altında tutabiliyor. Soğan şeker hastaları için çok yararlı çünkü, içeriğinde şeker düşürücü kimyevi maddeler var. Brokoli, içeriğindeki bol miktarda karbonhidrat ve krom minerali ile kandaki şeker düzeyini kontrol altında tutabiliyor.

Şeker hastaları az yağlı yemekleri tercih etmelidir. Çünkü bu hastalıkta, damar tıkanması ve kalp hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Ancak A, D, E ve K gibi bazı vitaminlerin vücutta kalmasını sağladığı için tamamen yağsız bir diyet de düşünülemez. Katı yağlar yerine zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlar tercih edilmelidir.

Protein, vücuttaki doku ve hücrelerin yapı taşı olduğundan mutlaka alınmalıdır. Proteinli besinler kan şekerini yükseltmiyor ama, aşırı alındığında böbrek sorunlarına yol açıyor. Süt ve sütlü ürünlerinin light versiyonlarını seçin. Kolesterol içermeyen besinleri tercih edin.

Şeker ve şekerli besinlerden uzak durun. Bu tür besinler, bağırsaklar tarafından hızla emildiği için kan şekerini çok çabuk yükseltiyor. Şeker yerine tatlandırıcı kullanın. Bu konuda aspartam, asesulfam, potasyum, sakkarin ve siklamat gibi enerji değeri olmayanları seçebilirsiniz. Tatlandırıcı hakkında mutlaka doktorunuza danışın.

Vitamin ve mineralli sebze ve meyveler, hazmı kolaylaştırmanın yanı sıra içerdikleri posa sayesinde kan şekerinin daha geç ve kontrollü yükselmesini de sağlıyor. Bu nedenle, şeker hastaları için meyvenin kendisi meyve suyundan daha yararlıdır.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Makyaj mutlaka temizlenmeliYeme bozukluğu cildin düşmanı
Hangi yaşta, kaç saat uyumalı?Selülite rezeneyle son
C ve E vitamini diyabete faydalıÖksürüğe karşı ıhlamur
Kıskanırım seni ben...Lezzet sofrası
Çizgi ötesiMesaj kutusu
Çocuklarda zatürree...Tıp Sözlüğü
Damar sertliği olanlara...
GÜNCEL
Kutup Kutup soğukları geldi
Kar yağışı, İstanbul başta olmak üzere pek çok bölgede etkili oluyor.
Afganistan'da uçak faciası: 9...
Haluk Kırcı Türkiye'de
Milli atlet donarak öldü
Asansör gaspçısı
Kezzap atan kocaya 13 yıl
Son uyku
SPOR
Cimbom Cimbom bir çığ gibi indi
Yoğun kar yağışı altında oynanan maçta, ilk yarıda 4 atan Aslan,...
En iyi hediye: 5-1
Anelka sahnede
Kartal'da devrim
Forma savaşı
Milli takım'da Tunus mesaisi
Konya'nın hedefi belli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Yağmur 9 C,Yağmur 4 C
ANKARA - Kapalı 7 C,Kapalı -1 C
IZMİR - Kapalı 8 C,Par. Bul. 3 C
ANTALYA - Par. Bul. 15 C,Par. Bul. 6 C
ADANA - Yağ. Ola. 11 C,Par. Bul. 6 C
EKONOMİ
IMKB E: 27.530,310 D:% -0,09
DOLAR S: 1,312 D:% -0,76
EURO S: 1,700 D:% -0,93
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu