Alinazik Hazırlanışı: Patlıcanları fırında közleyin. Kabuğunu soyun ve bıçakla ince ince kıyın. Yoğurtla karıştırıp, bir güvece yerleştirin ve ısıtın. Derin bir kapta kıyma, tuz ve karabiberi yoğurarak köfteyi hazırlayın ve kebap şişine takarak közde pişirin. Küçük küçük parçalara bölerek içine kırmızıbiber eklenmiş tereyağında biraz kavurun. Hazırladığınız bu eti, ısıtılmış güvecin üzerine yerleştirin. Maydanoz ve yeşilbiberle süsleyin. MALZEMELER (2 kişilik) * 200 gr yarım yağlı kıyma * 2 adet patlıcan * 250 gr süzme yoğurt * 1 adet yeşilbiber * 7-8 dal maydanoz * 100 gr tereyağı * 1 çay kaşığı kırmızıbiber
*** Patatesli Puf Böreği HAZIRLANIŞI Patatesleri haşlayın ve rendeleyin. İçine yumurtaları, karabiberi, tuzu ve sütü ilave ederek iyice karıştırın. Bir yufkanın üzerine bu bulamaçtan dökün ve yayın. Üzerine ikinci yufkayı da yayın ve aynı işlemi tekrarlayın. Üçüncü yufkayı da serin, ancak bu kez bulamacın yarısına sürün. Bulamaç sürülmeyen tarafı 3 kat katlayın 10 dakika hamuru bekletin. Puf böreği şeklinde kesin ve kızgın sıvı yağda kızartın. MALZEMELER (6 kişilik) * 3 adet büyük patates * 3 adet yufka * 3 adet yumurta * 1,5 su bardağı süt * Yeteri kadar tuz, karabiber * Kızartmak için sıvı yağ
*** Zeytinyağlı Bakla HAZIRLANIŞI Baklaları iyice ayıklayıp yıkadıktan sonra 1 limon suyu ve bir tutam tuzla ovuşturarak kevgirde bırakın. Çentilmiş soğanı zeytinyağı ile hafifçe kavurun. Bir kaşık unu su ile karıştırıp soğanlara katın, baklaların üstünden bir su geçirip, fazla limonu akıttıktan sonra tencereye alın. Bir bardak suda erittiğiniz şekeri de buna ekleyin. Tuzunu ilave edip, karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapayın ve kısık ateşte, kapağı bir daha açmadan pişirin. Tencereyi ateşten almadan iki dakika önce kıyılmış dereotunu serpin. MALZEMELER (6 kişilik) * 1 kilo bakla * 1 baş soğan * 1 demet dereotu * 1 çorba kaşığı un * 1 çorba kaşığı toz şeker * 1 adet limon * Yarım su bardağı zeytinyağı * Yeterince tuz
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Zencefil gözünüzü yakmasın * Zencefili doğrarken gözyaşlarını önlemek için, önce iri parçalara ayırıp mutfak robotunda püre haline getirebilir veya dondurulmuş olanları elde rendeleyebilirsiniz. Rendelediğiniz zencefilleri, uçucu yağlarının kaybolmaması için hemen kullanmanız gerektiğini unutmayın.
Biberlerin zarlarının soyulması için * Çiğnenmesi zor olan zarları atıldığında, biberler daha lezzetli olurlar. Kabukları özel bir soyucuyla alabileceğiniz gibi, dörde böldüğünüz biberleri ısıtılmış fırın ızgarasında kabuklarının üzerinde siyah benekler oluşuncaya kadar bekleterek de soyabilirsiniz.
Renk renk ve güzel biberler... * Dolmalık biberler olgunlaşmadan önce yeşildirler. Olgunlaşanlar sarı, soluk sarı veya kırmızı olurlar. Olgunlaşma ise yalnızca dalında iken olur. Olgun kırmızı dolmalık biberler daha hassas olduklarından yeşillere göre daha fazla özen ister. Daha çabuk bozulduklarından nakliyeleri de daha zahmetli ve masraflıdır, dolayasıyla daha pahalıya satılırlar.