Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 03 Şubat 2005

Zayıflık da şişmanlık gibi başa bela!



Obezitenin insanlığa baş belası olduğu biliniyor. Ancak aşırı zayıflık da ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Zayıflığa neden olan etkenler ve yolaçtığı olumsuzluklar nelerdir?

***

Aşırı zayıflık gelişimi engelliyor

Genetik ya da hormon düzensizliğinden kaynaklanan zayıflık, çocuklarda gelişimi olumsuz etkilerken yetişkinlerde de iş veriminin düşmesine neden oluyor.

Vücudun, normal ağırlığının 10-15 kilo altında olmasına zayıflık, 15-20 kilonun altında olmasına ciddi zayıflık deniyor. Örneğin 160 cm boyundaki bir kişinin ideal kilosu 54 kg olarak değerlendiriliyor. Bu boydaki kişi 46-48 kilo arasında bir kiloya sahipse zayıf, 43-46 kilo arasında hafif zayıf, 42 kilonun altında ise ciddi zayıf olarak değerlendiriliyor. Beslenme Uzmanı Dr. Feryal Erverdi'nin 'genetikbilimi.com'a verdiği bilgilere göre; kişinin normal kilosunun 10 kilo altındaki ağırlığı, eğer bir sağlık problemi yaratmıyorsa sakıncalı bulunmuyor. Zayıflık çocuklarda görülüyorsa, gelişim olumsuz yönde etkilenebilir eğer yetişkinlerde görülüyorsa iş verimi düşer.

ZAYIFLIĞIN NEDENLERİ
Genelde zayıflığın kaynakları genetik olarak söylenebilir. Bunun yanında hormonal düzensizlik de çok önemli. Hayati organların çalışmasını ifade eden bazal metabolizmayı hormonlar sağlıyor. Bu hormonlar tiroid bezinden salgılanan T3 ve T4 hormonlarıdır. Zayıf kişilerin bazal metabolizmalarının daha hızlı çalışmasının en önemli nedeni, bu hormonların fazla salgılanmasıdır. Bu da metabolizmanın hızlanmasına, dolayısıyla besinlerin daha hızlı yakılmasına neden oluyor. Sonuçta kilo alınamıyor. Vücut bileşenleri de zayıflığın ya da şişmanlığın nedenlerinden... Kimi kişilerin vücudunda yağlı doku ya da yağ depolayan hücreler fazlayken, kimilerinde az olabiliyor. Buna göre yağ depolayan hücre sayısı fazla olan kişilerin kilo alması da o derece kolay.

ETKİLERİ NELERDİR?
* Kötü görünüm:
Giyilen hiçbir şey uygun olmuyorsa, bu durum psikolojiye olumsuz yansıyor.

* Ciltte kırışıklık: Aşırı derecede zayıflık, cildin kırışmasına ve daha çabuk yaşlanmasına neden oluyor. Çünkü yeterli beslenilmediği için cildi canlı tutan E ve C vitaminleri alınamıyor.

* Çabuk yorulma: Yeterli beslenilmediği için bağırsaklardan kana geçen besin maddeleri, organlar için de yeterli olmuyor. Bunun için metabolizma kendini güvence altına alıyor. Daha az enerji harcamak için hareketler yavaşlıyor. Tempolu yaşam karşısında metabolizma bu eforu karşılayamadığından, kişi çok çabuk yoruluyor.

* Baş dönmesi: Yeterli ve dengeli beslenilmediği için dolaşımdaki kan, ağırlığını hayati organlarda yoğunlaştırıyor. Ani kalkışlar ve hareketlerde baş dönmesi ve göz kararması ortaya çıkıyor.

* Anemi: Kansızlık, yeterli beslenmemenin sonucu ortaya çıkıyor.

* İshal: Metabolizmanın hızlı çalışmasına bağlı olarak görülüyor.

* Adet düzensizliği: Yine metabolizmanın hızlı çalışmasına ve dengesiz beslenmesine bağlı olarak adet kanamalarında düzensizlik oluşuyor. Özellikle tiroid hormonlarının fazla salgılanması durumunda zayıflıkla birlikte adet düzensizliği en sık görülen belirtilerden.

* Nabız atışında bozukluk: Nabız atışının hızlı ya da yavaş olması da zayıflığın etkilerinden.

* Kalp-damar hastalıkları riski: Eğer zayıf kişi sigara veya alkol kullanıyorsa, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski yükseliyor.

* Sinirlilik: Vücut, gerekli vitaminleri ve mineralleri karşılamadığında sinir sisteminde bozukluklar ortaya çıkıyor. Bazı vitaminlerin insanı rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisinin olduğu artık bir gerçek. Bünyedeki vitamin dengesizliği, kişinin sinir sistemini etkiliyor.

* Bağışıklık sisteminin zayıflaması: Zayıf kişilerin, immün sistemi yani bağışıklık sistemi de zayıftır. Bu nedenle hastalıklara daha çabuk yakalanırlar. Dış etkenlere karşı dirençlerinin düşük olması yüzünden hastalıkları, diğer hastalara oranla daha ağır seyreder.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Parlak ve gür saçlarKuvvetli tırnaklar
Cep telefonundaki tehlikeCerrahpaşa'da akupunktur eğitimi
Aşkın vücut diliHangi yüze hangi makyaj?
Kışın bronzlaşınYeni ürünler
Lezzet sofrasıKireçlenme ağrılarına dikkat!
Pırıl pırıl dişlerİşitme tarama testi
Griple ilgili merak...Su, cildi kurutur
Kırışıklığa Kayısı...İyi gören gözler
Antioksidan nedir?Mesaj kutusu
Çizgi ötesi
GÜNCEL
Metin Metin Şentürk ölümden döndü
İddialara göre, işadamı Mustafa Çağlar'ın korumasının silahından...
Haslet felç olabilir
Her şey 10 saniye içinde oldu
Baran'a 43 yıl istendi
Karakış fena bastırdı
'Deniz Taksi'si geliyor
Sapık kurbanı Lisa'ya 4...
SPOR
Bekle Bekle bizi Portekiz
Daum, "18 Mayıs 2005'teki UEFA Kupası finalinde Jose Alvalade...
Fener'in yolu açık
Bizden Bu Kadar
İşte Büyük Takım
Milan'a alışverişe giderim!
Canaydın Kurtardı
Ustam Daum!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Yağmur 9 C,Yağmur 6 C
ANKARA - Par. Bul. 4 C,Par. Bul. -6 C
IZMİR - Yağ. Ola. 12 C,Yağ. Ola. 7 C
ANTALYA - Par. Bul. 15 C,Par. Bul. 6 C
ADANA - Par. Bul. 12 C,Par. Bul. 4 C
EKONOMİ
IMKB E: 27.936,530 D:% 0,31
DOLAR S: 1,329 D:% -0,38
EURO S: 1,735 D:% -0,06
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu