Hemen açıklayalım. Tarih Kültür Dergisi'nin 217. sayısı çıktı. Gazete bayilerinde bulabilirsiniz. Ayrıca abone olma adresi: Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi arkasındaki tarihi bina. (Kemalpaşa Mah. Bukalidede Sok. No: 4 SaraçhaneAksaray, İstanbul, Tel: 02125111006 ve 02125111833 ) Tarih Kültür Dergisi, herkesin okuması gereken milli tarih bilincini besleyen ulusal bir yayın organımızdır. Tarih Kültür Dergisi, gerçeklerin dergisidir. Tarih Kültür Dergisi, Türk'e zaman ve zemin bakımından sınır çizmeyen tek tarih dergisidir. Evet, Tarih Kültür Dergisi ulusal tarih bilincini besleyen, Türk gençlerinin mutlaka okuması ve her eve girmesi gereken bir dergidir. Tarih Kültür Dergisi, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından aylık olarak yayımlanmaktadır. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Türkiye'nin milli kültürüne çok büyük hizmetler yapan, önemli milli kuruluşlarımızdan birisidir. Genel Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan Bey'dir.
Prof.Dr.Yazgan'ınhizmetleri... Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın hizmet ve faaliyetlerini tam olarak anlatabilmek için, başlı başına bir kitap yazmak gerekir. Sağ olsunlar, Sayın Prof. Dr. Turan Yazgan Bey'in 20 küsür yıllık yoğun çalışmaları ile meydana getirdikleri hizmetleri, kısaca şöyle özetlemek mümkündür: Beş Türk Cumhuriyeti'nde 5 tane fakülte. Bunların 2 tanesi hem bulundukları ülkelerin devleti tarafından tanınmakta, hem bizim YÖK'ün denklik hakkına sahip bulunmaktadır. Diğer 3 tanesi ise sadece bulundukları ülkelerin devleti ve o devletlerin anlaşmalı oldukları devletler tarafından tanınmaktadır. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın, Türk Cumhuriyetleri'nin çeşitli merkezlerinde 11 tane lise öğrenimi yapan okulu bulunmaktadır. Bütün bu okul ve fakültelerde, Türkiye Türkçesi ve Türkiye usulü ders programlarına göre eğitimöğretim yapılmaktadır. Söz konusu lise ve fakültelerin öğretmen ve öğretim üyeleri, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından Türkiye'den gönderilmekte ve maaşları da vakıf tarafından ödenmektedir. Ayrıca, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın Türk Cumhuriyetleri'nde 7 tane de kültür merkezi bulunmaktadır. Bütün bunların dışında Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, biri 2 ayda bir olmak üzere Araştırma Dergisi, diğeri Aylık Tarih Kültür Dergisi olmak üzere 2 kaliteli dergi ve 300'ü aşkın çok değerli, çok çeşitli milli kültür ile ilgili kitap yayımlamış bulunuluyor. Ayrıca, çok sayıda konferans, seminer ve etkinlikler yapılmaktadır. Her hafta cumartesi günleri, Süleymaniye Kültür Merkezi'nde yıl boyunca konferans düzenlenmektedir.
Vakıf,maddidestekgörmüyor Bu kadar yoğun ve büyük hizmetler yapılırken, özellikle bizim 2 olay dikkatimizi çekmektedir. Birincisi Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın hizmetlerini kendi sınırlı kaynakları ile karşılaması, herhangi bir yerden maddi destek görmemesi, ikinci husus da bu kadar büyük ve yararlı hizmetlerine rağmen bunu bir reklam ve övünme vesilesi yapmaması, başka maddi veya manevi menfaatlerin aracı olarak kullanmamasıdır. Niceleri vardır ki, yaptıkları küçük hizmetleri çok büyük reklamlarla gösterip, kendilerini sürekli gündemde tutmaktadırlar. Prof. Dr. Turan Yazgan Bey ve onun eseri Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, kendi mütevazı imkanları ile ve de reklamsız, gürültüsüz çok büyük faaliyet ve hizmetleri yıllardan beri zor şartlar altında sürdürmektedir. Bütün bunları takdir etmemek, değer bilmezlik olur. Biz Sayın Prof. Yazgan'a, arkadaşlarına ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'na teşekkür, takdir ve tebriklerimizi sunarız. Bu vesile ile de sayın okuyucularımıza Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı ile ilgilenmelerini, dergilerine abone olmalarını, kitaplarını alıp okumalarını ısrarla tavsiye ederiz. Bu yayınlardan elde edilecek paralar, tamamen vakfın yukarıdaki hizmetlerine harcanmaktadır. Dolayısıyla, sayın okuyucularımız söz konusu yayınlardan satın almakla, aynı zamanda vakfın Türk dünyasındaki kardeşlerimize eğitim ve öğretim hizmeti veren okul ve fakültelerine de destek vermiş olacaklardır.