"Türkiye çok büyük ve güçlü bir devlet. Üstesinden gelemeyeceği bir sorun yoktur" diye lafa başlandı mı, arkası kesilmez. Özellikle bazı siyasetçilerimiz ve devlet adamlarımız, bu tür cümleler kurmayı çok severler. Severler, söylerler de, sorunlar ortada durur. O büyük devletin, nedense bazı şeylere hiç gücü yetmez. Örneğinsigarakaçakçılığıgibi. Geçen hafta bu köşede yazdığım "Sigarada çirkin oyun" başlıklı yazıma, ummadığım kadar çok tepki aldım. Meğer sigara kaçakçılığının dev boyutlara ulaştığının, çoğu kişi ve kuruluş farkındaymış. Türkiye'ninbuyüzdenyılda1milyardolarayakınvergikaybıolduğunudabiliyormuş. Başta TEKEL olmak üzere, çeşitli kuruluşlar bu konuda devleti uyarmış. Önlem alınmasını istemiş. İstemiş de peki ne olmuş? Hiiiç!.. İddia büyük. Sigara kaçakçılığı o kadar karlı bir iş ki, bu işin içinde uluslararası dev firmaların yer aldığı söyleniyor. Bufirmalar,yurtdışındaürettiklerisigaralarıkaçakolarakTürkiye'yesokuyorlarmış. Tek Gıda İş Sendikası, bu konuda bana gönderdiği mailde, "Sokak tezgahlarında alenen satılan kaçak sigaranın arkasında yabancı sigara şirketlerinin bulunduğuna şüphe yoktur" diyor. Çin'de yasadışı bir şekilde üretilen kaçak veya sahte sigaranın bir konteynırının maliyeti, 1830 bin dolarmış. Bu sigaralar Türkiye'ye, ulaşım dahil 100180 bin dolara mal oluyormuş. Bir konteynırdan elde edilen gelir, 1 milyon doları bulmaktaymış. Prof.Dr.ŞükrüKızılotisebirkonteynırdan500binila1milyondolargelirsağlandığınıbelirterek,vergioranlarınınyüksekliğininkaçakçılığıteşvikettiğinisöylüyor. Sonra da soruyor: Sigaranın vergisi ve kaçağı böylesine artarken, TEKEL'in özelleştirmesine kim talip olur? Olsa bile gerçek değerini verir mi? YeniPara dergisinin sorularını yanıtlayan TekelGenelMüdürüSezaiEnsari de kaçakçılık konusunda çok dertli. Denetim yetkisinin TEKEL'den alınmasından sonra kaçakçılığın arttığına işaret ediyor. "Ülkemizeyılda2025bintonkaçaksigaragiriyor.Bunedenlevergikaybıbirkatrilyonlirayıbuluyor" diyor. Kaçak sigaralar elini kolunu sallayarak Türkiye'ye giriyor. Serbestçe her sokakta, her tezgahta satılıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, neredeyse TEKEL'in ürettiği sigaralar hemen hemen hiç satılmıyor. Çünkü daha ucuza kaçağı var. Bumanzarakarşısında,büyükdevletimiznemiyapıyor? Ne yapsın? "Bırakın getirsinler, bırakın satsınlar" deyip, eli kolu bağlı oturuyor.
***
VAHİMTABLO
Denetimyetkisi2003başındaTEKEL'denalınıp,TütünÜstKurulu'naverildi. O tarihten sonra kaçak sigara girişi arttı. Kaçaksigaragirişinedeniylevergikaybı,750milyonila1milyardolarolaraktahminediliyor. TEKEL'in pazar payı her yıl yüzde 56 düşüyor. KaçaksigaralarÇin,KuzeyIrak,Mısır,BirleşikArapEmirlikleri'ndeüretiliyor. Samsun ve Tekel 2000'i bir firma kendi adına tescil ettirip, Birleşik Arap Emirlikleri'nde üretiyor. Sonra da bu sigaraları Türkiye'de satıyor. Vergilerinyüksekliğikaçakçılığıteşvikederken,özelleştirilecekTEKEL'indeğeridedüşüyor.
***
CHP'yieleştirirkenbileAKP'yemesajgönderiyorlar
Gerçekten de bazı gazetelerin ve köşe yazarlarının durumu içler acısı. Bunlar,tarafsızlıkgibikavramlarıbirtarafabırakmışlar. Olaylara fanatik taraftarlar gibi kendi pencerelerinden bakıyorlar. Birgazete,CHPseçimleriöncesiaçıkçaBaykal'akarşıbayrakaçtı. Sarıgül'ün kazanması için elinden geleni yaptı. BazıyazarlardaCHPKurultayısonrasıpartiyiyıpratmagayretiiçinegirdi. Çıkan olayları, tüm partiye mal ederek, "Atatürk'ün partisinde rezillik" gibi yazılar yazdılar. Ne olay çıkartan Mustafa Sarıgül taraftarlarını ne de Sarıgül'ün Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen'i bir kabadayı edasıyla yumruklamasını eleştirdiler. Biranlamda,CHP'yitoptankaralayarak,AKP'yemesajverdiler.Opartiyeşiringözükmeyeçalıştılar. Tüm bunlardan sonra, "Basına olan güven azalıyor" diye üzülüyoruz. Niye güvenilsin ki...