BAL çok kolay sindiriliyor ve kolay kana geçiyor. Bu nedenle de acil enerji ihtiyacını karşılamakta kullanılabilir. Zayıf, iştahsız ve beden çalışması çok olanların artan enerji ihtiyacının karşılanması için faydalıdır. Yenilebilen 100 gram balın ortalama 82 gramı karbonhidrat, 17 gramı su, geri kalan kısmı da protein ve diğer maddelerden oluşmuştur. Pekmez ise çok daha faydalıdır. Çünkü demir ve kalsiyum ihtiva eder. Şeker insana sadece enerji verip şişmanlatmaya yararken, pekmez vücuda enerji sağladığı gibi kan yapıcı özellikler de içerir. Pekmez; demir ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Ayrıca pekmez bünyesinde bir miktar karoten ve B vitamini içerir. Bebeklik döneminde beyin gelişmesine olumlu katkı sağlar.