Sebze, meyve ve tahıllarda bulunan bazı maddeler, kanserin gelişimini önlüyor.
***
Kanserle savaşan besinler
Sebze, meyvelerde ve tahıllarda bulunan çeşitli maddeler, vitaminler ve mineraller, pek çok hastalığın tedavisinde mucizeler yaratıyor.
Yiyeceklerin hastalıkları önlemede, iyileştirmede, genel sağlığımız üzerinde çok önemli etkileri var. Yediklerimizden etkilenmeyen hiçbir sağlık sorunu yok. Çünkü yediğimiz, içtiğimiz her şey hücrelerimizin bir parçası haline geliyor. Kısacası, beslenme şeklimiz gelecekteki yaşam süremizi de tayin ediyor. İşte kanserden koruyan besinler:
Fasulye: Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir. B vitamini de seks hormonlarını kuvvetlendirir.
Kayısı: Antioksidan olan kayısı, betakaroten açısından zengindir. Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak, kansere karşı korur. Lifli olduğu için bağırsakları korur.
Tahıllar: Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir. Kanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırır. Tahıl ağırlıklı bir beslenme rejimi, bağırsak kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor.
Lahana: Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesi içerir.
Deniz ürünleri: Deniz ürünlerinin hepsinde kanserle savaşan selenyum maddesi bol miktarda bulunur.
Havuç: Tam 40 araştırma havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur.
Pancar: Demir ve folik asit açısından zengin olan pancar eski çağladan beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmıktadır. Amerikalı uzmanlar pancar suyunun sarılık tedavisinde de etkili olduğunu belirtiyor.
Çilek: Kolesterol düzeyini düşürür ve sindirim sistemini düzenler. Ellegic asit adı verilen kansersavan bir maddeyi de içerir.