İlköğretimde okuma-yazma sistemi değişiyor. Öğrenciye önce ses, sonra hece, en son kelime öğretilecek. Fiş ezberlemek de kalkacak.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın, ABD'yi örnek alarak hazırladığı yeni modelle, ilköğretimde okuma yazma sistemi değiştiriliyor. Artık minik öğrenciler okuma yazma öğrenirken, ilk olarak cümlelerle değil, seslerle tanışacak. Öğrencilere, önce sesler, sonra heceler, en son kelimeler ve cümleler öğretilecek. Öğrencilere, "Ali top at", "Bak Suna bu at" gibi kalıplar verilmeyecek. Öğrencilerin kendi hecelerini, kelimelerini ve cümlelerini oluşturmaları istenecek. Yeni sistemde alfabe 6 gruba ayrılacak. Çocuklar alfabede "a" yerine önce "e" harfiyle karşılaşacak, en son "j" harfini öğrenecek.
DÜZ YAZI YERİNE EĞİK YAZI Ses çıkışı kolay e'den, telaffuzu zor olan j'ye doğru yeni bir alfabe öğrenme tekniği uygulanacak. Fiş toplama, fiş kesme, fiş ezberleme dönemi sona erecek. Yaratıcılıklarını ortaya koyabilmeleri için bu tür örnekleri çocukların üretmesi teşvik edilecek. Düz yazı yerine el yazısı olarak bilinen "bitişik eğik yazma" dönemi başlayacak.