Karışık Mevsim Salatası HAZIRLANIŞI Kıvırcık salata, roka, maydanoz, taze soğan ve nane yapraklarını ayıklayıp, tek tek yıkayın ve doğrayın. Kırmızı soğan ve turpları dilimleyin. Zeytinleri, çekirdeklerini çıkartıp ince ince dilimleyin ve hepsini derin bir kaseye alın. Mısır ve zeytin dilimlerini salataya ilave edip, karıştırın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber ve hardalı küçük bir kasede karıştırıp, salata sosunu hazırlayın. Sosu salatanın üzerine gezdirerek dökün. Yavaşça karıştırın. Peyniri küp şeklinde doğrayıp, salatanın üzerine serpin. Nane yaprakları ile süsleyip, 10 dakika kadar beklettikten sonra servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 1 adet küçük kıvırcık salata * Yarım demet roka * Yarım demet taze nane * 1 kırmızı soğan, limon * 10 adet küçük turp * 2 adet taze soğan * 4-5 dal maydanoz * 4 adet siyah ve yeşil zeytin * 1 kase konserve mısır * 4 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 çay kaşığı hardal * 100 gr beyaz peynir, tuz, karabiber
*** Bezelyeli Kavurma HAZIRLANIŞI Tereyağını bir tencerede eritin. Etleri ilave edip, rengi değişene dek kavurun. İçine yemeklik doğranmış soğanı, tavla zarı iriliğinde doğranmış havucu ve bir parmak kalınlığında doğranmış sivri biberleri ilave edin. Birkaç dakika sonra, rendelenmiş domates ve salçayı ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın. İçine 1 su bardağı sıcak su ilave edip, pişirin. İnmesine yakın, dondurulmuş bezelyeyi katın. Etler ve sebzeler yumuşadığında, ateşten alıp servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * 500 gr kuşbaşı kuzu eti * Yarım paket dondurulmuş bezelye * 1 adet havuç * 1 adet büyük boy soğan * 2 adet sivri biber * 2 adet domates * 1 çorba kaşığı domates salçası * 1 çorba kaşığı tereyağı * Tuz, karabiber
*** Meyveli-Çikolatalı Tatlı HAZIRLANIŞI Kakaolu keki kare kare kesin ve genişçe bir kasenin dibine yerleştirin. Dilimlediğiniz armutları ve 2'ye bölünmüş vişne tanelerini, kekin üstüne yerleştirin. Vişne reçelini bir kapta 2 dakika ısıtın ve meyvelerin üstüne boca edin. Bir kaşık yardımıyla, iyice bastırın. Çikolatayı bir kapta eritin ve krem şanti ile karıştırın. Bu karışımı da meyvelerin üzerine döktükten sonra, buzdolabında 10 dakika kadar soğutun. İyice çırptığınız çiğ kremayı, soğumuş karışımın üzerine dökün. Üzerini parça çikolata, vişne taneleri ve kakao ile süsleyip, servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 200 gram çikolatalı kek * 1 kutu vişne kompostosu * 1 kutu armut kompostosu * 50 gr bitter çikolata * 400 gram krem şanti * 300 gram çiğ krema * 4 çorba kaşığı vişne reçeli * Süslemek için parça çikolata, vişne taneleri, kakao
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? * ROKA: Turpgillerden, yaprakları turp yaprağına çok benzeyen bir bitkidir. Gerek ülkemizde, gerek Avrupa'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Çiğ veya salata olarak, tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte tüketilir. Bazı Avrupa ülkelerinin mutfaklarında salatalara karıştırıldığı gibi, servis tabaklarının süslenmesinde de kullanılır.