Sağlıklıbir kalp için soğan ve sarımsak gibi gıdaları bol tüketin...
***
Kalbin dostu yiyecekler
Soğan: Soğan ve sarımsak, kalbinizin sağlığı için canla başla savaşan yiyeceklerdir. Soğanın içerdiği maddeler, kolesterolün oksitlenip damarların duvarlarına zarar vermesini engeller.
Sarımsak: Sarımsak, kandaki kolesterol oranını düşürür. Kan pıhtılarının damarları tıkamasını engeller. Araştırmacılara göre, her gün 1 diş sarımsak kalbi korumak için yeterli.
Elma: Günde 1 elma yerseniz, kalp hastalıklarından korkmanıza gerek kalmaz. Elmada bulunan ve pectin adı verilen lif, kendisini kolesterole bağlar. Böylece kolesterolün damarlardan geçmesini önler. Elma düzenli olarak yenilirse, kalp hastalığına yakalanma tehlikesi azalır. Vitamin açısından da zengindir.
Tane fasulye: Kuru, tane fasulye türlerinin harika besinler oldukları kesin. Her gün 1-2 fincan kuru fasulye yerseniz, kısa sürede kandaki kolesterol miktarı azalır. Ayrıca, kuru fasulye kolesterol gibi damarları tıkayan maddelerin birikmelerini önler.
Domates: Domatesin kırmızı renk almasını sağlayan likopen isimli bileşim, damarlarda kolesterolün birikmesini önlüyor.
Ispanak: Demir içermese de kalp hastalıklarına ve yüksek tansiyona karşı birebirdir. Kolesterolün damarlara yerleşmesini önler. Ayrıca ıspanak, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri içerir, kan basıncını düşürür. Greyfurt: C vitamini deposu olan greyfurt, 80 kalori içerir. Ayrıca içi pembe olan greyfurda renk veren madde, damarları kolesterolün tahribatından koruyan bir antioksidandır.
Yulaf: Yulaf ve yulaf gevreği, kolesterolün bir numaralı düşmanlarıdır. Yulaftaki lif kendisini kolesterole bağlar ve kolesterolü vücut sisteminden dışarı çıkartır. Günde 1/2-1 fincan yulaf yerseniz, kanınızdaki kolesterol miktarı yüzde 20 oranında azalır.
Çay: Çayın içerdiği bir madde, damarların çeperlerindeki kolesterolün birikmesini önlüyor, ayrıca kan pıhtılarının damarları tıkama olasılığı azalıyor.