Çömlek Kebabı HAZIRLANIŞI Yüksek ateşte, 1 kg koyun etini az miktarda sıvı yağ ile birlikte kavurun. Daha sonra çekirdekleri çıkartılmış ve halka halka doğranmış 250 gr sivri biberi ve soyulup ince ince kıyılmış 1 baş sarımsağı ilave edin. 5 dakika kadar çevirdikten sonra soyulmuş, doğranmış 1 kg domatesi ve yeteri kadar tuzu da ekleyip, iyice karıştırın. Etler pişene kadar tencerenin kapağını kapatın (Pişme süresi, ortalama olarak 45 dakikadır. Ancak, bazı etler daha uzun sürede pişebilir). Sonra servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın (Dilerseniz, üzerine kekik de serpebilirsiniz.) MALZEMELER (6 kişilik) * 1 kg koyun eti * 250 gr yeşil biber * 1 baş sarımsak * 1 kg domates * Kararınca tuz ve az miktarda sıvı yağ
*** Cevizli Revani
HAZIRLANIŞI Önce yağ, yumurta, şeker ve sütü iyice çırpın. Sonra un, irmik, kabartma tozu ve cevizi ilave edin. Bu karışımı, yüksek kenarlı ve ısıya dayanıklı cam bir kaba yayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 45 dakika pişirin. Şerbetini hazırlamak için şeker ve suyu 20 dakika kadar kaynatın ve içine limon suyu ekleyin. Soğumaya bırakın. Sıcak revaninin üzerine dökün. Bu arada; revani sıcak, şerbet soğuk olmalıdır. Şerbetini çekince, dilimleyerek servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 3 yumurta * 1 su bardağı süt * 1 su bardağı sıvı yağ * 1 su bardağı şeker * 1 su bardağı ceviz * 1 çay kaşığı karbonat * 2 su bardağı irmik * 1 su bardağı un * Şerbeti için 4 su bardağı şeker * 4 su bardağı su, limon
*** Bezelye Çorbası
HAZIRLANIŞI Bir tencereye ince kıydığınız soğanı ve yağı koyup, kavurun. Yıkanmış yarım kg bezelyeyi, 2 kahve fincanı pirinci ve 5 su bardağı suyu ilave edip, bezelyeler yumuşayıncaya dek pişirin. Rendelediğiniz domatesi ilave edin ve bir süre beraberce pişirin. Çorbayı ateşten aldıktan sonra, üzerine kıyılmış maydanoz serpip, servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * Yarım kg bezelye * 1 adet domates * 5 su bardağı su * 2 çorba kaşığı yağ * 2 kahve fincanı pirinç * Maydanoz, tuz
*** MUTFAK REHBERİ
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
FRENK MAYDANOZU: Maydanozgillerden, kırlarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Boyu 40 cm'ye kadar ulaşan frenk maydanozunun anayurdu, Avrupa'dır. Maydanoz gibi, kokulu yapraklarından yararlanılır. Kızartmalara, soslara salatalara hoş bir tat verir. Kıvırcık olan yapraklarından, servis tabaklarının süslenmesinde de yararlanılır. HARDAL: Turpgillerden bir bitkidir. Bu bitkinin sert ve yakıcı bir madde taşıyan tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır. Bu karışım, özellikle ızgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır. Hardal, toz halinde, bazı yemeklerde de kullanılır. KAKULE: Zencefilgillerden, sıcak iklimlerde yetişen kokulu bir bitkidir. Kakulenin baharat olarak kullanılan tohumları, mercimekten küçük ve beyazımsı bir renktedir. İştah açıcı, mide bozukluklarını giderici ve gaz söktürücü özelliği vardır. Bu nedenle, hem baharat hem de ilaç olarak kullanılır. ABD'de, güzel koku vermesi için çikletlere de kakule katılmaktadır.