Akdeniz insanları gibi uzun ve sağlıklı yaşamak için neler yapılmalı, ne yiyip ne içmeli?
***
Nedir bu uzun yaşamın sırrı...
Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların kronik hastalıklara daha az yakalanmaları ve ortalama yaşam sürelerinin daha uzun olması araştırmacıların ilgisini çekmiş ve yapılan çalışmalarla da bu bölgenin diyetsel alışkanlıklarının buna sebep olduğu kanıtlanmıştır. Temellerini Girit, Yunanistan ve Güney İtalya halkının yemek alışkanlıkları kalıplarından alan Akdeniz Diyeti'nin kalp krizlerini önleyebildiği ve bazı kanser tiplerinin riskini azaltabildiği uzun yıllar süren çalışmalar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Akdeniz bölgesinde geleneksel olarak bol miktarda yeşil sebze ve meyve, fasulye, mercimek, bezelye gibi taneli sebzeler ve baklagillerin bütün türleri yetişmektedir. Kırmızı et seyrek yenir ve mandıra ürünleri fazla yağlı değildir. Diğer yağ tipleri yerine zeytinyağı kullanılmaktadır.
AKDENİZ DİYETİ'NİN TEMELLERİ Günlük: * Normal miktarlarda peynir ve yoğurt (az yağlı veya yağsız tipleri)
* Bol miktarda taze meyve-sebze, hububat, baklagil, tohum cinsi yiyecek ve kuruyemişler
* Diğer yağlar yerine az miktarlarda zeytinyağı
* Yemeklerle birlikte ılımlı miktarlarda, örneğin erkekler için günde iki, kadınlar için günde bir kadeh kırmızı şarap
* Ekmek, makarna, pirinç, bulgur, kuskus, patates, vs.
* Ayrıca günlük fiziksel aktivite ve günlük 6 bardak su Haftalık: