Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 12 Aralık 2004
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Devlet sahip çıktı
Gaucher hastalığı nedir?

Yaşa İrem!

Nadir görülen bir hastalığa yakalanan kızın 65 milyarlık ilaç parasını devlet ödüyor, ölünceye kadar da ödeyecek .



Dünyada 2 bin 500 kişide var
Binbir türlü ihmale imza atan devletimiz, zaman zaman güzel şeyler de yapmıyor değil. Ancak, bunlar ne yazık ki 'devede kulak' misali kalıyor. Şefkatli kollarını açan devlet, küçük bir kız için 'bütçesi'ni değiştiriyor. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda çalışan İlker Cantürk'ün kızı olan İrem, GAUCHER isimli dünyada sadece 2 bin 500 kişide görülen bir hastalığa yakalandı. Baba Cantürk, çalıştığı kuruma başvurunca, devlet bir ilke imza attı.

2005 bütçesi'ne dahil edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan kamu kurumları bütçe kitapçıkları içinde, bir hastalık ve bir hasta ilk kez belirtildi.SHÇEK 2005 Mali Yılı Bütçesi'nde, İrem'in ve hastalığının adı geçti. Görüşmelerden sonra, SHÇEK'in bütçesine İrem'in ilaç parası da dahil edildi. Devlet, küçük kızın ilaç parası için 3 ayda bir 44 bin dolar (63 milyar lira) ödüyor ve ömrü boyunca da ödemeye devam edecek. Darısı, ilgi bekleyen diğer hastaların başına.


***

Devlet sahip çıktı

Genetik bir hastalığa yakalanan küçük İrem için, devlet bütçesini değiştirdi Talihsiz kızın ömür boyu kullanacağı ilacın 3 aylık dozu, 44 bin 160 dolar....

İrem hastalığı nedeniyle koşup oynayamazken, yavruları için neleri var neleri yoksa satan aile, "Allah devletten razı olsun" diyor.
Dünyalar güzeli İrem Cantürk, henüz 8 yaşında. Ancak onu yaşıtlarından ayıran tek şey, doğuştan Gaucher adlı genetik bir hastalığa yakalanmış olması. Hastalığı ortaya çıktıktan sonra dalağında büyüme meydana gelen küçük İrem, ömür boyu ilaca bağımlı yaşayacak.

Yardım eli uzandı
Ancak tek dozu, KDV hariç 920 dolar olan Cerezyme 200U isimli ilaçla tedavi şansı mümkün olan küçük İrem'in ailesi, tedaviye para yetiştiremezken, geçtiğimiz yıl gelen bir haberle büyük sevinç yaşadı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) personeli baba İlker Cantürk'ün, ilaç masrafı için kuruma başvurmasından bir süre sonra, müjdeli haber geldi. Kızlarını yaşatmak için çaresizlik içinde kıvranan aileye, devlet yardım eli uzattı ve küçük İrem'in tedavisi için, 3 aylık dozu 44 bin 160 dolar (63 milyar lira) olan ithal ilaç bedelini ödemeye başladı. Dalağını küçültmek için yoğun tedavi uygulanan İrem, ayda 2 kere, her defasında 8 dozluk ilaç alıyor. Hollanda'dan ithal edilen ilacın bedelini ödeyen Maliye, yıllık bütçesine, dünyada sadece 2 bin 500 kişide ortaya çıkan Gaucher hastalığını da ekledi. Böylece devlet, İrem için bütçe uygulamasını değiştirdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan bütçe kitapçıkları içinde, ilaç harcamalarını artırması nedeniyle bir hastalık ve bir hasta ilk kez belirtildi.

Dalağı büyüyor
Baba İlker Cantürk, SHÇEK'- in Maliye Bakanlığı ile yürütülen yazışmalar sonucunda 1 yıldır ithal ilaç masrafının karşıladığını belirterek, "Kızımın yaşaması için tüm imkanlarını seferber eden devletten Allah razı olsun. Her şeyimi satar, ancak 2-3 defa ilaç alabilirdim. Ama, İrem'in bu ilacı hayat boyu kullanması gerekiyor" diyor. Hastalığı ortaya çıktıktan sonra dalağı 6 santimetre büyüyen İrem, hoplayıp zıplaması yasak olduğu için oyun oynayamıyor. Anne Özlem Cantürk, ilaç masafı için babadan kalan ne var ne yoksa sattıklarını belirterek, şunları söyledi: "Sadece dalağını eski büyüklüğüne geri döndürmek için 4 yıl gerekiyor. Küçülme, yavaş da olsa başladı."


İbrahim BİLEKLİ (ANKARA)

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Mesajla gelen ölüm'Kusursuz eş' mükafatı
Kurt yerine kızını vurduKapkaçcı kaçamadı
Hazırlık sınıfı kalkıyorÇocuklar ölmesin...
'Gerdek Köyü' utandırdıKariyer, kadınları evde...
İyilik meleği dedeGülerken fıtık olabilirsiniz
Eren en acı oyununu oynadıKüçük Kevser, savaşı kaybetti...
Tacizciye 32 bıçakAlt yazı
Güne bakış.Güne bakış
Günün öyküsüKulağınıza küpe olsun
EKONOMİ
İşte İşte o gerekçe
Danıştay, 'ın Tüpraş satışını neden iptal ettiğini açıkladı: Kamu...
Yine kurdan yana dert yandı
Vakıfbank hisseleri halka arz...
1 milyonluk krizi
Devlette 'kira'alarmı
'İlla ben yeni para isterim'...
Alacaklar tehlikede
MAGAZİN
Bu Bu evde kan çıkar
Gelinim Olur musun?'un medyatik kaynanası, izleyenleri de korkuttu.
Mini etek başına dert oldu
Güzellerin gecesi
Maç bitti, uzatmaları oynuyor
Alemin son beyefendisi
Göstermelik gece turu
'Ablam olur!'
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Kapalı 8 C,Kapalı 5 C
ANKARA - Kapalı 2 C,Kapalı -6 C
IZMİR - Par. Bul. 14 C,Par. Bul. 2 C
ANTALYA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 8 C
ADANA - Par. Bul. 11 C,Par. Bul. 4 C
EKONOMİ
IMKB E: 22,944 D:% 1.16
DOLAR S: 1,442,000 D:% 0.35
EURO S: 1,902,000 D:% -0.05
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu