Acıbademli Muhallebi Hazırlanışı Jelatini, içi soğuk su dolu bir kaba yerleştirin. Mikserde toz şekeri ve yumurta sarılarını çırpıp bir kerede sıcak sütü ekleyin. Kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Krema yoğunlaşmaya başladığı zaman jelatini katın ve karıştırıp ılımaya bırakın. Bir puding kalıbını yağlayıp dibine iki çeşit bisküviyi ufalayarak döşeyin. Ilık suda yumuşatılmış kuş üzümünü ılık kremaya katın. Meyve şekerlemelerini ve limonun rendelenmiş kabuğunu ilave edip iyice karıştırın. Bisküvileri, üzerlerine kremayı yayıp 4 saat kadar buzdolabında bekletin. Bu arada çikolatayı içi sıcak su dolu başka bir kaba oturtarak biraz ısıtın. Çözülüp hafifçe ılınmaya başladığı zaman kalan kuş üzümünü ve hazır çiğ kremayı katın. Kremayı, çikolata sosuyla beraberce servis yapın. MALZEMELER (4 kişilik) * 2 bardak süt, 4 yumurta sarısı * 1 limon, bademyağı * 25 gr toz jelatinl 1 su bardağı toz şeker * 3 kedi dili bisküvi * 2 çorba kaşığı kuş üzümü * 1 su bardağı toz şeker * 100 gr sütlü çikolata * 1 su bardağı çiğ krema * 100 gr acıbadem bisküvisi * 1 çorba kaşığı ince doğranmış meyve şekerlemesi
*** Ekşili Çorba HAZIRLANIŞI Sekiz su bardağı suya bir çorba kaşığı tuz atıp, kaynatın. Kaynayınca içine mercimek ve yarmayı katıp, bir saat kadar pişirin. Daha sonra buna ayıklanmış semiz otu, salça, nane, kırmızı biber ve limon suyunu ilave edip, 10 dakika daha kaynatın. İki diş dövülmüş sarmısağı da kattıktan sonra servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 1 su bardağı kırmızı mercimek * 1 çorba kaşığı domates salçasıl Yarım su bardağı buğday yarması * 2 diş sarmısak, tuz * Yarım semiz otu * 8 su bardağı su, kuru nane * Kırmızı biber, 1 limonun suyu
*** Kolay Börek HAZIRLANIŞI Rendelenmis peynir, yoğurt, yumurta, tuz ve kabartma tozunu karıştırın. Aldığı kadar elenmiş unu ilave edip çok yumuşak bir hamur hazırlayın. Bolca unlayıp 1 santim kalınlığında açın. Üç parmak genişliğinde kareler halinde kesin. Kızgın sıvı yağın içine atıp hafif sallanarak kızartın. Fazla yağını çekmesi için kağıt havlu üzerine çıkartın. MALZEMELER (4 kişilik) * 2 su bardağı yoğurt * 3 yumurta * 1 çay kaşığı kabartma tozu * Küçük bir kalıp beyaz peynir * 2- 3 çay kaşığı tuz * Aldığı kadar un * Kızartmak için 2 su bardağı zeytinyağı
* Besinleri daha uzun süre (bir seneye kadar) saklamak için buzdolabı kaplarını kullanın. Yemek artıklarını değerlendirmek için pratik öneriler:
* Buzdolabınızda tek tek kalmış sebzeler varsa, bunları bir arada pişirerek sebze çorbası yapabilirsiniz. Bunun için havuç, soğan, pırasa, ıspanak, kereviz, brokoli gibi sebzeleri tencerede haşlayın. İsteğe göre kemik suyu da ekleyebilirsiniz.
* Kalan midyeleri bir buz kabına koyup buzlukta dondurun. Yemeklerinize küçük parçalar halinde atıp hoş bir koku verebilirsiniz.
* Artmış biftekler, bolonez sos yapmak için harika bir malzemedir. Ya da bu biftekleri küçük parçalar halinde doğrayıp tas kebabı da yapabilirsiniz.
* Bayatlamış peksimet, kızarmış ekmek ve tuzlu bisküvi parçalarını havanda dövün. Bu malzemeyi köfte ya da etlerde galeta unu olarak kullanabilirsiniz.