Peynirli Kabak Hazırlanışı: Kabakları temizleyin ve hafifhaşlayıp soğumaya bırakın. Uzunlamasına ikiye bölün. Ortalarını kaşıkla zedelemeden çıkartın ve çıkarttıklarınızı çatalla ezin. Maydanoz ve dereotunu ince kıyın. Biber ve domatesleri küp küp doğrayın. Peynir, maydanoz, dereotu, biber, domates, karabiber, tuz ve sıvı yağın yarısını derin bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı kabakların içine doldurun. Domates dilimleriyle süsleyin. Kalan yağı da üzerine gezdirip servis yapın. (MALZEMELER (8 kişilik) * 6 adet kabak * 250 gr beyaz peynir * Yarım demet maydanoz * Yarım demet dereotu * 1 domates, 1 adet biber * 1 kahve fincanı zeytinyağı * Karabiber, tuz
*** Macar çorbası HAZIRLANIŞI Yumurta ve yoğurdu bir çatalla iyice çırpın ve çorbayı pişireceğiniz tencereye aktarın. Unu ekleyip biraz su ilavesi ile incelterek, topaksız bir kıvama gelmesini sağlayın. Üzerine 4 su bardağı suyu ve tavuk suyu tabletini ilave edin. Küçük kareler şeklinde kestiğiniz salam dilimlerini ekleyin. Hafif ateşte ve sürekli karıştırarak bir taşım kaynayana kadar pişirin.Tereyağını küçük bir tavada eritin ve kırmızıbiberi ekleyin ve çorbanın üzerine dökün. Üzerine de naneyi serpin ve sıcak olarak servis yapın. (MALZEMELER 6 kişilik) * 1 adet yumurta * 4 çorba kaşığı yoğurt * 2 çorba kaşığı un * 1 adet tavuk suyu tableti * 4-5 dilim salam * 1 çorba kaşığı tereyağı * 1 çay kaşığı kırmızıbiber * Nane, tuz
*** Tavukgöğsü HAZIRLANIŞI Sütü kaynatın. Soğuk sütte ıslatılıp boza kıvamına gelmiş pirinç ununu ve şekeri de katarak karıştırın ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Bu arada göğüs etini, lifleri boyunca didikleyin. Avuç arasında yuvarlayarak lifleri gevşetip suya atın. Biraz bekledikten sonra lifleri tekrar avuç arasına alıp ovuşturarak inceltin. Muhallebiden, bir kepçe kadar liflerin üzerine koyup bir tahta kaşıkla döverek lifleri ezin ve muhallebi tenceresine koyup tekrar ateşe koyun. Ateşte tekrar eze eze karıştırarak 1-2 taşım kaynatın. Sonra Hafif su ile ıslatılmış kaselere paylaştırın. Donunca tatlı tabaklarına ters çevirin. Üzerini tarçınla süsleyin ve servis yapın. (MALZEMELER (8-10 kişilik) * 1 litre süt * 1 bardak şeker * 125 gr pirinç unu * Bir tavuğun göğüs eti kısmının yarısı * Üzerine tarçın
*** MUTFAK RAHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Doğadan sofranıza SAFRAN: Güney Avrupa, Hindistan ve ülkemizde Safranbolu'da yetişen, çiçekli bir bitkidir. Çiçek tepecikleri kurutularak bütün ya da toz halinde kullanılır. Suda hemen eriyen, çok az miktarı bile koyu sarı bir renk veren safran, zeytinyağında hiç erimez. Dünyanın en pahalı baharatlarından biridir. Balık, çorbalar, pilavlar, bazı hamur işleri ve bazı tatlılarda kullanılır.
KAKULE: Zencefil familyasından gelen kakule, tropik ve İskandinav ülkelerinin mutfaklarında çok çullanılır. Arap ülkelerinde kahvelere katılır. Safran ve vanilyadan sonra en pahalı baharatlardan biridir. Beyni, solunum yollarını ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır. Afrodizyak etkisiyle de bilinir.
KIRMIZI PUL BİBER: Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Hindistandır. Yüksek miktarda C vitamininin yanında A vitamini ve demir ihtiva eder. Vücudu besleyici ve antiseptik özelliği vardır. Sert, kokulu ve acı lezzetlidir. Çorbalarda, sebze ve et yemeklerinde, salatalarda kullanılır.