Memorial Hastanesi Diyet Hizmetleri Yöneticisi Buket Kavakoğlu, bayramda normal beslenme düzenine geçerken nelere dikkat etmemiz gerektiği ile ilgili bilgiler verdi. "Ramazan boyunca oruç tutma nedeniyle günlük öğün sayısını azaltıldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda normal yeme düzenine geçişte psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimi olur. Bu nedenle bayramda hazırlanan sofralara ve misafirlikte ikram edilen tabaklara dikkatli yaklaşılmalıdır. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabilir.
Orucun bitmesiyle ve Ramazan Bayramı nedeniyle sağlıklı bir beslenmeye geçmek için şunlara dikkat edilmelidir: * Güne kahvaltı yapılarak başlanmalı kesinlikle atlanmamalıdır. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. * Azar azar ve sık yemek yenilmelidir. * Sıvı alımına dikkat edilmeli ve günde yaklaşık 1.5-2 litre su içilmelidir. * Ağır hamur tatlıları yerine kalorisi daha düşük sütlü tatlılar tüketilmelidir. * Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. * Kızartmalar yerine ızgara, fırında ya da haşlama yöntemi ile pişirilmiş yemekler yenilmelidir. * Bayram için hazırlanan değişik türde ve tatta besinler karıştırılmadan tüketilmelidir. * Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan şeker, çikolata ve hamur işi tatlılar çok dikkatli tüketilmeli, yenilen miktar göz önüne alınmalıdır. Bu tür besinlerin çok yoğun miktarda enerji içerdiklerinden kilo alımına neden olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. * Ayrıca; sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler yapılmalıdır. Fiziksel aktivitenin bağırsak hareketlerini artırıcı, kan şekeri ve kolesterolünü azaltıcı, kilo kaybetmeye yardımcı olduğu unutulmamalıdır.