Migren kabus olmaktan çıkıyor.... Uykusuzluğa doğal reçeteler!
***
Uykusuzluğa doğal reçeteler
Her gün aynı saatte kalkın, gündüz uyumayın, akşamları hafif şeyler yiyin. Yatmadan önceki 2 saat, ağır egzersizler yapmayın.
İstanbul Tıp Fakültesi K.B.B. Ana Bilim Dalı'dan Prof. Dr. Mehmet Tınaz, sorduğumuz soruları cevaplandırdı: "İnsan yaşamının en az 3'te 1'i uykuda geçmektedir. Bazı hastalıklar ve düzensiz yaşam nedeniyle uyku kalitesinin bozulması, insanların hayatlarını olumsuz yönde etkiler. Sürekli bir yorgunluk ve uyku hali; kronik uyku bozukluğu veya uyku yetmezliği olan kişilerin iş verimini, dikkat ve becerilerini düşürür. Uykusuzluk; kazalara, mal ve can kaybına neden olabilmektedir. İstatistikler, uyku bozukluğu tanısı konulmuş ve tedavi görmemiş hastaların, normalden 4 ilaa 6 kat daha fazla trafik ve iş kazalarına sebep olduğunu ortaya koymaktadır. Uykunun, EEG kullanılarak, 2 ana evresi olduğu belirlenmiştir. 1. Non-REM uyku evresi: Kendi içinde 4 aşamalıdır. 2. REM uykusu: Hızlı göz hareketleri ve rüya görmeyle belirlidir. İncelemeler; uykunun pasif değil dinamik bir süreç olduğunu, hızlı göz hareketleri, REM (Rapid Eye Movements) evresi ve bunun dışındaki evrelerden oluştuğunu ortaya koymuştur. Bu evreler, tüm uyku süresince birbirini izler. REM evresinde gözler hızla hareket eder, solunum ve kalp atışları düzensizleşir. Bu evrede gördüğümüz rüyaları çok daha iyi anımsarız.
TAVSİYE EDİLENLER Her gün aynı saatte kalkın. Gündüz uyumayın. Akşam yemeklerinin hafif olmasına dikkat edin. Akşam yemeğinden sonra alkol, çay, kahve, sigara ve kolalı içkilerden uzak durun. Yatağa girme saatinden önceki 2 saat boyunca ağır egzersizler yapmaktan kaçının. Yatak odasını, uyku ve cinsel ilişki dışındaki eylemler için kullanmayın. Örneğin, yatak odasında televizyon seyretmeyin. Yatağa girdikten sonra uyku tutmazsa, kendinizi uyumak için zorlamayın. Yataktan kalkıp aşırı efor gerektirmeyen bir işle uğraşın. Örneğin kitap okuyabilirsiniz.
İLAÇ KULLANIRKEN DİKKAT! Ortamın ısısı, gürültü olup olmaması, yatak değişikliği gibi alışkanlıklarınıza özen gösterin. Bütün bu önlemlere rağmen hala uykusuzluk sürüyorsa, bir doktor kontrolünde uyku veren bitki çayları veya sedatif etkili ilaçlar ve hipnotikler kullanılabilir. Bu tarz ilaçların uzman bir doktor kontrolünde alınması önemlidir, çünkü alışkanlık ve bağımlılık yapabilirler. Uyku kalitesi, uyunan saatlerle değil kişinin dinlenmiş ve tazelenmiş uyanması ile ölçülmektedir. Erişkinlerin ortalama uyku süreleri 7.5-8 saat ise de kişiler kendi ihtiyaçlarını 4 ila 10 saat arasında değişebilmektedir. Dolayısıyla, ihtiyacı 10 saat olan bir kişi, 8 saat uyuması halinde gündüz uyuklamaya başlayabilir. Ayrıca uyku açlığı miktarı birikicidir. Bir insan giderek az uyku ile yetinen biri olmadığı gibi, uyku ihtiyacı zamanla artan biri haline de gelmez.