Mukabelelerde gözle takip etmekle, hatim etmiş olunur mu? Cevap: Kur'an mukabelesinde önemli olan, saygı ile dinlemektir. Kitaptan takip ederseniz daha da iyi olur. Kelimeleri söyleyemezseniz, gözünüzle izleyin. Hepsi de sevaptır. Önemli olan, sizin iyi niyetinizdir. Asıl en mühimi de Kur'an-ı Kerim'in anlamını okuyup, anlamaktır. Bir taraftan hatim yaparken, bir taraftan da Türkçe mealden ayetlerin anlamlarını okuyun. İşte asıl büyük sevap buradadır.
Maşallah, Mazallah, İllallah, Estağfurullah, Eyvallah, Subhanallah ne demektir? Cevap: Bu kelimeleri, konuşmalarımız arasında sıklıkla kullanırız. Maşallah: Allah'ın istediği şey, Mazallah: Allah korusun, Estağfurullah: Allah'tan af dilerim, Eyvallah: Kabul ettim, İllallah: Allah'a sığınırım, Subhanallah: Allah yücedir, eksiklikten uzaktır demektir. 'İki bayram arasında nikah olmaz' diyorlar. Doğru mudur? Cevap: Düğün ve nikahın yasak olduğu hiçbir zaman yoktur. Durumunuz ne zaman uygunsa, o zaman yaparsınız. Böyle bir lafı birileri uydurmuş ve yaymıştır. Maalesef, hadis olarak uydurmuşlardır. Kesinlikle inanmayın.
Okulda, baş örtüsü yerine peruk taksam, olur mu? Cevap: Bayanlar baş örtüsü de takabilir, peruk da takabilir, hiçbirini de takmayabilir. Giyim-kuşam, toplumların örf ve adetlerine, sosyal kabullerine bırakılmıştır. İslamiyet'te, saç ne mübarektir, ne de melundur. Kadının saçı ile, erkeğin saçı aynıdır. Önemli olan, erkek ve bayanın edepli ve terbiyeli olmalarıdır.
Şahadet parmağına yüzük takmak, günah mıdır? Cevap: Yüzük, her parmağa takılabilir. "Şahadet parmağına takılmaz" diye bir şey yoktur. Yüzük bir ziynettir. Böylesi şeylerle fazla meşgul olmaya gerek yoktur. Her şeye günah gözüyle bakılırsa, dine zorluklar getirilmiş olur. Buna bizim hakkımız yoktur.
Doğum gününde mum yakmak, Hristiyanlık adeti midir? Cevap: Doğum gününü kutlamak günah değildir. Yaş sayısınca mum söndürmenin, yani o kadar yılın söndüğünü simgelemenin Batı'dan gelmiş bir adet olduğu kesindir. Ancak, zararlı bir adet değildir. Müslümanlar, Hristiyanlar'dan da birtakım şeyler alabilirler. Önemli olan, onun zararlı şeyler olmamasıdır. Cünüp iken bebek emzirilir mi, Emzirilirse, süt mundar olur mu? Cevap: Bir bayan, cünüp iken de bebeğine süt verebilir ve kendisi de yemek yiyebilir. Dinen hiçbir sakıncası yoktur. Çünkü, bayan cünüp olduğu zaman sütü pis ve murdar olmaz. Sadece gusül yapması farz olur. Birtakım vehimlerle dinimizi zorlaştırmak, sonuçta dine de zarar verir, bize de zarar verir.