İşim gereği ve Özel Çocuklar Derneği başkanı olmam dolayısıyla gittiğim yerlerde gördüklerim hiç de hoş değil. Eğitimfukarasıülkemizde,zihinselengelliçocuklarıdelidiyeahırlarazincirleyenailelervar. Bu üzücü olaylar, "Böylesine dramatik ve insani bir olaya bile çözüm üretemedikten sonra AB'ye girsek ne olur?" dedirtiyor. Çoğumuzun temel eğitim ve sağlık hizmetlerini alamadığımız günümüz Türkiye'sinde, özürlünün eğitim ve sağlık hizmetlerinden bahsetmek de komik kaçar. Okullarda ve hastanelerde yaşanan binlercetrajikolay bunun en canlı örneği. Batıtoplumlarınınzihinselözürlüleri"İçlerindeşeytanvar"diyeyaktıklarıçağlarda,Anadolu'daözelşifahanelervardı.1889yılındaOsmanlıdöneminde,TicaretMektebibünyesindeişitmevegörmeengellilerehizmetveriliyordu. Bu eğitim 30 yıl devam etti ve daha sonra kapatıldı. Böylece özürlüeğitimindegerilemebaşladı . Bu karanlık dönem şu an halen devam ediyor. Yine de özürlülerumutışığınınpalayacağıgünleriözlüyor.
ABD'ninolumluetkisi İkinciDünyaSavaşı'ndan sonra ABD ile olan politik,ekonomikveaskerialandakiyakınlaşmamız,etkisinieğitimalanındadagösterdi. Bu yakınlaşmayla, ülkemizdeki bazı eğitimciler rehberlikvepsikolojikdanışmaalanındauzmanlaşmakiçinbuülkeyegönderildi. Ayrıca Amerikalı uzmanlar eğitim sistemimizi incelemek için ülkemize davet edildi. 30.4.1992 tarih ve 3797 sayılı "Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun" hükümlerine dayanılarak kurulan Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri, Daire Başkanlığı olarak hizmet vermeye başladı. 06.06.1997'de kabul edilen 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile rehberlik hizmetlerinin yürütülmesi amaçlandı.
Yıllarboşageçti Bugün ülkemizde ilk rehberlik ve araştırma merkezinin kuruluşunun üzerinden 47, okul rehberlik ve psikolojik danışma servisinin kuruluşunun üzerinden ise tam 32 yıl geçti. Rehberliğin ülkemizdeki tarihçesini incelediğimizde, aradan geçen süre boyunca bu hizmetlerin belli bir gelişme göstermediği açık. Yani, 200 yıldır eğitimdeki özür devam ediyor.