İrmik Helvası HAZIRLANIŞI Bir tencerede yağı eritin, içine irmik ve çam fıstıklarını koyup hafif ateşte sürekli karıştırarak, pembeleşinceye kadar kavurun. Ayrı bir kapta suyu kaynatıp, şekeri ilave edin. Kavrulmuş irmiğe hazırlanmış şerbeti döküp karıştırın ve 10 dakika pişirin. Üzerine kağıt havlu koyup, 25 dakika demlendirin. Delikli bir kepçe ile karıştırıp, servis yapın (Dilerseniz üzerine tarçın serpin). MALZEMELER (4 kişilik) * 2 su bardağı irmik * 200 gr margarin * 2 çorba kaşığı çam fıstığı * 2.5 su bardağı su * 1.5 su bardağı toz şeker
*** Çılbır HAZIRLANIŞI Yayvan bir kaba su, tuz ve sirke koyup kaynatın. Yumurtaları tek tek ayrı bir kaba kırarak, kaynamakta olan suya yavaş yavaş kaydırın. Birbirlerinin üzerine gelmemelerine dikkat edin. Yumurtalar piştikten sonra delikli kepçeyle süzerek başka bir tabağa alın. Yoğurda tuz ve dövülmüş sarımsak ekleyip, karıştırarak yumurtaların üzerine dökün. Zeytinyağını, kırmızıbiberle kızdırarak üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın. MALZEMELER (3 kişilik) * 6 adet yumurta * 5 su bardağı su, tuz * 2 çorba kaşığı sirke * 1.5 su bardağı yoğurt * 2-3 diş sarımsak, kırmızıbiber * 3 çorba kaşığı zeytinyağı
*** Sebze Çorbası HAZIRLANIŞI Soğanları irice doğrayın. Havucu halka halka kesin. Pırasanın kabukları temizleyip, beyaz kısmı doğrayın. Kereviz ve patatesi, kabukları soyup irice doğrayın. Bir tencerede tereyağını eritin, irice doğranmış sebzeleri ekleyin, ara sıra karıştırılarak biraz kavurun. Et suyunu ilave edin. Kaynamaya başladığında patatesleri ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişirin ve ezerek süzün. Kıvamı gelinceye kadar, tekrar kaynatın. MALZEMELER (4 kişilik) * 2 adet patates, 3 soğan * 1 pırasa, 8 su bardağı et suyu * 1 adet havuç, 1 kereviz * 2 çorba kaşığı tereyağı * Tuz, karabiber
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Pasta tutturma yolları: Pastayı kalıptan çıkartırken dikkat edilmesi gereken önemli ve çok basit yöntemler... * Keki kalıptan ayırmak için kalıbın kenarından ince uzun bir bıçak sokup, çepeçevre dolaştırın. * Yürek biçiminde bir pasta hazırlamak istiyorsanız, biri kare diğeri ise daire biçiminde olan 2 kalıp kullanın. Tek dikkat edeceğiniz nokta; daire çapının, karenin kenarlarına eşit olmasıdır. Daire biçimindeki pastayı ortasından kesip, karenin iki kenarına yerleştirin.