Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Anayasası ile girilen yeni dönemin, Türkiye için olumlu bir süreç başlattığı mesajını verdi.
***
'Garanti' imzası
Gül, AB Anayasası'nın imzalanmasıyla Avrupa ailesinin tamamlandığını söyledi: Bundan sonra kimse, 'Türkiye özel statülü üye olsun' diyemez Gül, AB Anayasası'nın imzalanmasıyla Avrupa ailesinin tamamlandığını söyledi: Bundan sonra kimse, 'Türkiye özel statülü üye olsun' diyemez.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Anayasası ile girilen yeni dönemin, Türkiye için olumlu bir süreç başlattığı mesajını verdi. Bakan Gül, Roma'da atılan tarihi imzaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: * İmza koyulan, gayet demokratik bir anayasa. Kaynağı da Hristiyanlık değil. Metinde, Hristiyanlık'a atıf yok. Avrupa'da sadece Hristiyanlık'ın değil, her dönemin, her dinin etkisi var. Endülüs'ten Osmanlı'ya kadar... Din boyutu 'Avrupa'nın dini mirası' olarak tanımlandı. Bu mirasın içinde Hristiyanlık da Müslümanlık da Yahudilik de var.
'KÜLTÜR EROZYONU OLMAYACAK' * Türkiye'yi kültür erozyonuna uğratma baskısı yok. Türkiye, kendi kurumlarıyla, kendi siyasetçisiyle "Kimliğine ve halkına saygı gösteriyor mu, göstermiyor mu?" önemli olan bu. Türkiye, zaman zaman kendi değerlerine yeterince önem verememiş. * Anayasa'nın, Papa'nın kollarını açmış şekildeki heykelinin önünde imzalanlanmasında, bizim açımızdan polemik konusu olacak bir şey yok. 1957 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu Anlaşması yapılırken, ilk imza orada atılmış. Tören o yüzden oradaydı. * Roma'da atılan imza ile Avrupa ailesi tamamlanmıştır. Bu imzadan sonra hiç kimsenin, "Türkiye, özel statülü üye olsun" diyecek hali yok.