Nefes açıcı sprey kullanıyorum, oruç tutabilir miyim? CEVAP: Nefes alamayacak kadar hasta olan kimseye, oruç tutmak farz değildir. O kişi önce sağlığına kavuşmalıdır. Ancak yine de oruç tutmak istiyorsanız, nefes açıcı sprey, adı üstünde sadece nefes açar. Yani karın doyurmuyor, içilmiyor. Orucun amacına aykırı değildir. Sağlığınızı tehlikeye atmamak kaydıyla, oruç tutabilirsiniz.
Parfüm, orucu bozar mı? CEVAP: Parfüm ve benzeri güzel kokular koklamak, orucu bozmaz. Bu durumda, beslenme söz konusu değildir. Pişen bir yemeğin kokusunu almak da orucu bozmaz.
Kan verip tahlil yaptırmak, oruca zarar verir mi? CEVAP: Sağlık açısından gerekli olduğu için, tahlil yaptırmak için kan aldırmak orucu kesinlikle bozmaz.
Kahvede oynanan okey ya da kağıt oyunları orucu bozar mı? CEVAP: Kumar oynamak, orucu manen bozar. Kumar, haramdır. Orucun gayesi ise insanları haramdan korumaktır. Oynadığınız oyun kumar değilse, günah değildir. Bu durumda, oruca da zarar vermez.
Yaşlılar, oruç tutmayabilir mi? CEVAP: Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseye, oruç farz değildir. Bunun ölçüsü de kendi vicdanında vereceği karardır. Orucunu rahatlıkla tutabiliyorsa, kendi isteğiyle tutar. Rahatsızlanıyor, zorlanıyorsa ve hastalığı ilerliyorsa oruç tutmaz, çünkü farz olmaz.
Oruç tutamıyorum. Geliri az olan dul bir bayana 50 milyon fidye verdim. 50 milyon fidye az mıdır? CEVAP: Hayır az değildir. Geliri az olan dul kadınlara fidye vermek gerekmektedir. 50 milyon yeterli bir rakam sayılır.
İftarda, oruç tutmayan birinin verdiği yemek yenilebilir mi? CEVAP: Elbette yenilir. Diyelim ki o kişi mazeretsiz olarak oruç tutmuyor. Ama yine de o Müslüman' dır. O kişi Allah' a karşı olan görevini yapmıyorsa, bu bizi ilgilendirmez. Biz, onu kırmadan uyarır, hatırlatırız, gerisi kişi ile Allah arasındadır. Verdiği yemeği iftarda yemenin de hiçbir sakıncası yoktur.