Hafta içinde İstanbul'un alışveriş merkezlerinden Mısır Çarşısı'nı ve çevresini gezdim. Sokaklar belediye otobüsünün içi gibiydi. Kalabalıktan yürünmüyordu. Tam bir insan seli vardı. Buncakalabalığınnedeniniönceanlayamadım. Sonra aklıma geldi. Nedeni basitti: Ramazan'a giriliyordu. Benzetmek gibi olmasın ama, sanki savaş çıkacak, kıtlık olacak. Millet, o denli bir iştahla gıda maddelerine saldırıyordu. Sucukpastırmasatanlarınönündekuyrukvardı.Kurukahvecininde. Fındıkfıstık almak isteyenler, bir dükkanın önünde adeta izdiham yaratmışlardı. Açıkça görülüyordu ki, esnafın, tüccarın işi tıkırındaydı. Kasalar doluyordu. (Şimdi siz onlardan birine, "İşler nasıl?" diye sorsanız, alacağınız cevap şöyle olacaktır: "İyi değil. Ah nerede o eski bayramlar." Nedense, esnafın halinden şikayet etmesi bizde gelenek olmuştur.) Tabiibudurumdaarztalepkanunlarıdahemenyürürlüğekonuluyor. "Bir malın talebi artarsa, fiyatı da artar" denilip, basılıyor zam düğmesine. Baktım da, sucukpastırmadan kuruyemişe, bakliyattan tavuğa kadar her şey zam görmüş. Böyle fırsat hiç kaçırılır mı? Öyleanlaşılıyorki,hükümetdeRamazanfırsatınıkaçırmayacak. Başta, içki ve sigara olmak üzere, bazı ürünlere zam yapacak. Ortam son derece uygun. Çünkü geçmiş dönemlerden de biliyoruz ki, özellikle içkiye zam yapmak için Ramazan'dan uygunu bulunamaz. Bu mübarek ayda yapılan zamlara, kimse gıkını çıkartamaz. Çünkü,haramiçkiyeRamazan'dazamyapmakcaizdir. Alimallah, bu zamlara karşı çıkanı, kafir yerine koyarlar. Her Ramazan merak ederim. İnsanlar bu mübarek ayda acaba niçin bu denli çok mal stok ederler? Yemedikleri şeyleri yerler. Örneğin, susattığı bilinen sucukpastırma gibi ürünleri niçin daha çok tüketirler? Neden daha çok kola içerler? Niçinbuncaekmekçöpeatılır? Niçin insanlar böylesine fazla israf yapar? Belki de aç kalma ve iyi yeme psikolojisinin etkisindendir bu. Sonuçta, Ramazan'ın ekonomiye yararı da çok. Piyasanın canlanmasıyla, belki de bu ayda kalkınma hızımız bile artıyordur. İstatistiklere bir de bu yönden bakmak lazım.
***
Bugün Dünya Gıda Günü
Türkiye'de pek ilgilenen yok ama, dünyada tarım ve açlık çok hassas bir konu. 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle, FAO bu konuyu bir daha gündeme getiriyor. Buyılkitema,insanlarındahasağlıklıyaşamalarıiçindahayüksekkaliteligıdaürünlerineulaşmalarınısağlamak . FAO'nun rakamlarına göre, dünyada 840 milyon insan açlık tehdidi altında. Buna karşılık, son yüzyılda 6 bin 350 hayvan ırkından bin 350'sinin nesli tükendi ya da tükenmek üzere. 1999-2002yıllarıarasında,Türkiye'detarımsalüretimyüzde4,hayvansalüretimiseyüzde10gerilemişdurumda. Bu gerçekler, Dünya Gıda Günü'nü daha anlamlı kılıyor.
Nihayet beklenen müjde geldi!!. Memurlara, 2005 yılında ortalama yüzde 10.7 oranında zam yapılacak. Hemen kağıda kaleme sarılıp, " Demekki600milyonliraalanınelinezamlımaaşlabirlikteyılbaşında664binlirageçecek " diye bir sonuca varmayın. Yağma yok. Yüzde 10.7'lik zam iki taksitle yapılacak. Örneğin,halen555milyonliraolanendüşükmemurmaaşıyılbaşında595milyonlirayayükselecek. Temmuz 2005'te, bu miktar 625 milyon liraya çıkacak. (Hükümet, maaşı düşük olana daha cömert davranmış.) Bununanlamışu:Yeniyılınilkayındamemurunelineçilçil40milyonliradahafazlaparageçecek. YTL olarak söylersek, tamı tamına 40 lira. Az buz değil. Böylebirpara,çarçuredilmeyegelmez.İyideğerlendirmekgerekir. Malum ülkemizde enflasyon henüz tam anlamıyla önlenemedi. Memurlar,alacaklarızammıhemenpiyasayasürüpuyuyanenflasyonuuyandırmamalıdır.