Türk mutfağının en leziz yemekleri, tatlıları ve salataları.
***
Ramazan sofrası
YAYLA BÖREĞİ Hazırlanışı Margarini eritip, yufkaların üzerine sürün. Sonra yufkaları üst üste koyun. Yağlanmış fırın tepsisine, yufkaları yerleştirin. Diğer yanda, kuru soğanları küçük küçük doğrayın. Kıyma ve sıvı yağı ekleyerek, kavurun. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Domates ve kırmızı biberi küp küp doğrayın, maydanozu ince kıyın ve kıymaya ilave edip iyice kavurun. Yufkaların üzerine yayın. Yufkaların taşan kenarlarını içe doğru kıvırın ve ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. MALZEMELER (6 kişilik) * 5 adet yufka * 250 gr kıyma * 2 baş kuru soğan * 1 adet domates * 1 adet salçalık kırmızı biber * 125 gr margarin, sıvı yağ * Yarım demet maydanoz * Tuz, karabiber
*** GÜZ ÇORBASI Hazırlanışı İnce ince doğranmış soğanı, yağla birikle hafifçe kavurun. Soyulmuş ve küp doğranmış havucu ilave edin. Salçalık kırmızı biberleri de minik minik doğrayın ve tencereye katın. Tüm malzemeyi, sebzeler yumuşayana kadar kavurmaya devam edin. Patatesi ve domatesi soyup tavla zarı iriliğinde doğrayın ve birlikte tencereye ilave edin. 3 dakika kadar pişirin. Suyunu ekleyip, kısık ateşte ve tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozu ilave edin, 1-2 taşım kaynatın. Terbiye için, yumurta sarısını, un ve limon suyu ile iyice çırpın. Çorbaya yavaş yavaş ve azar azar yedirin. MALZEMELER (4 kişilik) * 1 adet patates, 1 havuç * Yarım çay bardağı bezelye * 1 baş kuru soğan * 2 adet domates * 2 adet salçalık kırmızı biber * 2 çorba kaşığı tereyağı * Maydanoz * Su, tuz, karabiber * Terbiyesi için 1 çorba kaşığı un * 1 yumurtanın sarısı, limon
*** RAMAZAN TATLISI Hazırlanışı Önce şerbetini hazırlayın. Ocaktan alınca vanilyayı ekleyin. Pirinci haşlayın ve iyice ezin. Tencerede sütü kaynatın. İçine 2 kahve fincanı şekeri, tuzu, çekilmiş pirinci, unu ve nişastayı ilave edin. Çırpma teli ile devamlı karıştırarak, kısık ateşte pişirin. Pirinçli karışımı, soğuttuktan sonra, çırptığınız yumurtaları ekleyip karıştırın ve yağlanmış fırın tepsisine yayın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, pembeleşene kadar pişirin. Soğuduktan sonra, kare kare dilimleyerek üzerine şerbeti gezdirin. MALZEMELER (4 kişilik) * 1 su bardağı pirinç * 2 kahve fincanı toz şeker * 4 su bardağı süt * 1 çorba kaşığı un * 1 çorba kaşığı buğday nişastası * 2 adet yumurta * Yarım çay kaşığı tuz * 1 çorba kaşığı margarin Şerbet için: * 1 su bardağı su * 2 su bardağı şeker, limon * 1 çay kaşığı vanilya
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Sezar salatasının lezzetli olması için Sosun malzemesi fazla değildir ama, malzemeyi oluşturan bütün öğelerin tatları belirgindir. Bu sos, sadece Sezar salatasında kullanılmayacak kadar lezzetlidir; özellikle ızgara etlere de çok yakışır. Sosun çok güçlü bir tadı olduğundan, fazla keskin tatlardan hoşlanmayanlara göre değildir.