Yeni yönetmeliğe göre, iki dersten fazla zayıfı olanlar ve zorunlu derslerde başarılı olamayanlar başarı ortalamasını tuttursa bile sınıfta kalacak.
***
Sınıfgeçme artık zorlaşıyor
İkiden fazla zayıfı olanlar ve zorunlu dersi kırık olanlar, üst sınıfa geçemeyecek.
Bütünleme hakkının da tekrar gündeme getirildiği yeni düzenleme ile sınıfta kalan öğrenci sayısı artacak. Milli Milli Eğitim Bakanlığı, sınavlarda "sıfır" alan öğrenci sayısı son dönem hızla artınca, sınıf geçme sistemini zorlaştırma kararı aldı. İşte başarının esas alındığı yönetmelikteki yenilikler: 88 Öğrenci zorunlu derslerde başarısız olursa, not ortalamasını tuttursa bile bir üst sınıfa geçemeyecek.
İkiden fazla zayıfı olan, sınıf tekrarı yapacak.
Sınıfın yüzde 51'inin başarısız olduğu bir sınav yeniden yapılacak ve bu başarısızlığın nedenleri öğretmende aranacak.
Bu sınavlar, yıl sonunda değil, okulların açılmasına 3 hafta kala yapılacak. Böylece, öğrenci bu sınavlara hazırlanmak için gerekli zamanı bulabilecek.
NOT ORTALAMASI Lise son sınıfta, öğrencilerin üniversiteye hazırlanmak için okula gelmeme alışkanlığına son verilecek. Öğrencinin, yıl sonu notunun hesaplanabilmesi için iki dönem sınavlarına da girmesi gerekecek.
Ortama yükseltme ve sorumlu sınavları, bütünleme sınavlarına dönüştürülecek.
Lise 2'de yapılan alan seçimi not ortalaması, 2.50'den 3'e yükseltilecek.
Yeni düzenleme yürürlüğe girdikten sonra, sınıfta kalan öğrenci sayısında artış, sınavlarda "sıfır" alan öğrenci sayısında da ise düşüş bekleniyor.