Mantarlı Ispanak Hazırlanışı Ispanakları iyice yıkayın ve doğrayın. Soğan ve pırasayı soyup doğrayın. Mısır özü yağında soteleyin. Havucu julyen doğrayın. Mantarları dörde bölün. Bunları soğana ekleyin. Hepsini birlikte kısık ateşte 10 dakika kadar kavurun. Ardından ıspanakları ekleyin. Ispanaklar suyunu çekinceye kadar pişirin. Yıkadığınız pirinci ekleyin. 1 bardak su ilave edin. 1 çorba kaşığı salca ve 1 çay kaşığı kırmızıbiber ekleyin. Pirincler yumuşayıncaya kadar pişirin. MALZEMELER (4 kişilik) * 1 kg ıspanak, 1 pırasa * 1 baş soğan, 10 adet mantar * 1 tane havuç, salça * Kırmızıbiber, 2 kaşık pirinç * 1 su bardak su * 4 çorba kaşığı mısır özü yağı
*** Şambaba Tatlısı HAZIRLANIŞI Bir kapta bira mayasını, ılık sütün yarısıyla ezin. 1 kahve fincanı un katıp iyice karıştırın. Üstü örtülü olarak iki misli kabarmasını bekleyin. Kabaran mayaya artan unu, sütü, eritilmiş yağı, pudra şekerini biraz tuz ve 3 yumurtayı katın. Elinizle çırparak hamuru toplayın. Üzerini örterek tekrar mayalandırın. Düz veya tırnaklı tartölet kalıplarının içlerini yağlayın. Kalıpların yarısına çıkacak yükseklikte hamur doldurup tekrar mayalandırın. Isıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. Şeker, su ve limon suyu ile suluca şurup hazırlayın. Tatlıları kalıptan çıkartıp şuruba atın. Kapağı kapalı olarak, kısık ateşte yarım misli genişleyene dek ısıtın. Tatlıları şuruptan çıkartın. Üzerine koylaştırdığınız şurubu gezdirin. Krem şanti ele servis yapın. MALZEMELER (10 kişilik) *2 tepeleme su bardağı un * 1 çorba kaşığı yaş maya * 1 su bardağı ılık süt * 2 çorba kaşığı tereyağı * 1 çorba kaşığı pudra şekeri * Bir fiske tuz, 3 yumurta * Şurubu için 4.5 bardak su * 3.5 su bardağı tozşeker, limon
*** Patates Köftesi HAZIRLANIŞI Patatesleri diri kalacak şekilde haşlayıp, kabuklarını soyun ve bir kaba rendeleyin. Kaşar peynirini ve yumurtayı ekleyip yoğurun. Kırmızı toz biberi çok az su ile karıştırarak sulandırın. Sarımsakları ezin. Kıymayı bir kaba alın, kimyon, karabiber, çemen tozu, sulandırılmış kırmızıbiber ve sarımsağı ilave edin. Karışımı tavada kavurun. Dövülmüş cevizleri ekleyip, karıştırın. Patatesli karışımdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartıp, yuvarlayın. İçlerine çemenli harçtan yerleştirip yuvarlayarak kapatın. Galeta ununa bulayıp, yağlanmış tepsiye dizin. 180 derecelik fırında, pembeleşinceye kadar pişirin. MALZEMELER (6 kişilik) *5-6 adet patates * 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri * 1 yumurta, galeta unu * Çemen için 4-5 diş sarımsak * 1 çorba kaşığı kırmızıbiber * 1 tatlı kaşığı kimyon * 1 tatlı kaşığı çemen tozu * 100 gr kıyma, karabiber * 1 kahve fincanı ceviz, tuz
*** MUTFAKREHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Sebzeleri tüketirken * Kurutulmuş meyve ve sebzeler, demir bakımından zengin besinlerdir. Kansızlığa karşı kurutulmuş meyve ve sebzelerden yararlanabilirsiniz. * Patatesin ışık almayan bir ortamda saklanması, daha uzun süre dayanmasını sağlar. Patates alırken, zedelenmemiş olmasına dikkat edin. Üzerinde yeşillik ve morluk bulunan patatesler toksin içerdiğinden kesinlikle alınmamalıdır. * A, E ve D vitaminleri, yağda eriyen yani yağla birlikte alınmadığında vücuda yararlı olabilen vitaminlerdir. Bu nedenle rejim yapıyor olsanız bile, bu vitaminleri içeren besinleri yağla birlikte tüketmelisiniz. Yani salatanın üzerine bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı mutlaka koymalısınız. * Sebzelerin hazırlama süresinde vitamin ve mineral kaybına uğramamaları için, kesildikten sonra, zaman kaybedilmeden pişirilmesi gerekir. Bunun için önceden hazırlayıp bekletmekten kaçının.