İlaçtaki 'oyun' açıklanıyor Haftalık ekonomi dergisi YENİ PARA'nın ilk sayısı çıktı. Yeni Para Dergisi, ilk sayısında kapağını batık bankaların genel müdürlerine ayırdı. Prof. Dr. Aydın Ayaydın'ın da ilk sayıya 'İlaç oyununun perde arkası' araştırması hazırladı.
***
İlaçta ihale oyunu
Prof. Dr. Aydın Ayaydın, tüm ilaç sektörünü mercek altına aldı. Fahiş fiyat uygulamasıyla devletin milyarlarca dolarının heba olduğu birçok ilaç ihalesinin perde arkasında, sistemdeki çarpıklık yatıyor..
Roche'un ürettiği bir ilacın, ecza deposuna 88 milyona, üniversite hastanelerine 170 milyona ve SSK'ya ise 230 milyona satıldığının ortaya çıkması, ortalığı karıştırmıştı. Aynı ilacın üç farklı fiyatla satılmasının ve fiyatlar arasındaki farkın yüksek olmasının nedenlerini araştıran Prof. Dr. Aydın Ayaydın, tüm ilaç sektörünü mercek altına aldı. Yayın Danışmanlığı'nı yaptığı Yeni Para dergisinde bu araştırmasının sonuçlarını kaleme alan yazarımız Aydın Ayaydın'ın tespitlerine göre; farklı fiyat uygulaması, tüm ilaç sektörü için geçerli. Sorunun nedeni ise Sağlık Bakanlığı, üniversite hastaneleri ve SSK'nın farklı ihale yöntemleri...
FİYAT NASIL DÜŞÜYOR? Ayaydın'ın tespitlerine göre; SSK, ihaleyi orijinal ürünleri belirterek açıyor ve tüm benzeri olmayan ürünler SSK tarafından ihalelerde sıfır indirimle, imalatçı fiyatlar üzerinden alınıyor. Çünkü ihale açılan satın alma için tek üretici var, yani rekabet koşulları geçerli değil. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı'nın tespit etmiş olduğu fiyattan satılıyor. Sağlık Bakanlığı hastanelerinin ise ihaleyi etken maddeyle açtığına işaret eden Prof. Dr. Aydın Ayaydın, bu durumda o maddeyi içeren tüm ilaçların ihalede yarıştığını ve rekabet ortamında fiyatların düştüğünü kaydediyor. Ayaydın, yazısında şu çarpıcı değerlendirmeye yer veriyor:
'BAKANLIK BELİRLEMEMELİ' "İlaç firmalarının, Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen satış fiyatından yüzde 90 indirim yaparak satış yapabileceği ortaya çıkıyor. Örneğin Mustafa Nevzat İlaç'ın Seydişehir Hastanesi'ne 28 Temmuz'da 11 milyon lira olan Monovas 10 mg BL fiyatını, yüzde 10 indirimle 1 milyon 50 bin TL'ye satması gibi..." "Emekli Sandığı ve Bağ-Kur ise, tüm ürünleri perakende fiyat üzerinden yüzde 2.5 indirimle satın alıyor. Yani rekabet koşulları devreye sokulmuyor" diyen Ayaydın'ın tespitlerine göre; ilaç sektöründeki bir diğer sorun ise şöyle: "Serbest rekabet koşulları ortamında fiyat belirlenmesi gerekirken, rekabete dayalı olmayan, şişirilmiş maliyetlerle Sağlık Bakanlığı'ndan 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a aykırı tespit edilen fiyatlar... FİYATLARI İHALEYİ SİSTEMİ BEKLİYOR İlaç fiyatları, ihale türüne göre değişiyor. Orijinal madde belirtilerek açılan ihalelerde tek firma yer aldığı için ilaç pahalıya alınırken, etkin madde belirtilerek çıkılan ihalelere çok firmanın katılması, fiyatları düşürüyor.