Fırında Patlıcan HAZIRLANIŞI Patlıcanları alacalı soyup, 1 cm kalınlığında uzunlamasına doğrayın. Üzerine tuz ekip, yarım saat bekletin. Yıkayıp kurulayın ve kızgın sıvı yağda kızartın. Domatesleri ortalarından 2'ye bölüp çekirdeklerini çıkartın; tencereye koyup içine sarımsak, kıyılmış maydanoz, kekik ve zeytinyağı katın. Domatesleri suyu çıkana dek pişirin ve kevgirden geçirin. Tuz, biber serpin. Bir fırın kabına, bir tabaka domates sosu, bir sıra patlıcan yayın ve kaşar peyniri serpin. Kalan domates sosuyla patlıcanları da üzerine yerleştirin. Üstüne kaşar peyniri serpip, fırında kızartın. MALZEMELER (6 kişilik) * 1 kg patlıcan * 1 yemek kaşığı tuz * 4 orta boy domates * 1 diş sarımsak * 1 yemek kaşığı zeytinyağı * Kekik, kıyılmış maydanoz * Tuz, karabiber, sıvı yağ * 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
*** İç Pilav HAZIRLANIŞI Ciğeri, küçük parçalar halinde doğrayıp 1 kaşık yağla sote yapın. İnce doğradığınız soğanı, çam fıstığını, 2 kaşık yağda hafifçe kavurun. Ayıklanmış ve yıkanmış pirinci, 3 bardak sıcak et suyunu, soğana katın. Tuz, karabiber, yenibahar, kuşüzümü, şeker ve soyulup küçük parçalar halinde doğranmış domates koyup, kısık ateşte pişirin. Pilav suyunu çekince, sote edilmiş ciğerle kıyılmış dereotunu karıştırın. 30 dakika demlendirip, servis yapın. MALZEMELER (10 kişilik) * 2 bardak pirinç * 3 bardak su veya et suyu * 1 orta boy soğan * 2 orta boy domates veya 1 kaşık salça * 1-2 adet tavuk ciğeri * 1 kahve fincanı dolma fıstığı * 1 kahve fincanı kuşüzümü * Dereotu, tuz, karabiber * 1 tatlı kaşığı toz şeker * 3 yemek kaşığı margarin
*** Tarçınlı Elma Tatlısı HAZIRLANIŞI Elmaları ortadan 2'ye ayırın. Çekirdek yataklarını çıkartın. Kabuklarını soyarak, yarım parmak inceliğinde yuvarlak doğrayın. Üstlerine pudra şekeri serpin. Bir kapta un ve 4 yumurta sarısını bir kahve fincanı suyla ezerek yoğurt kıvamına getirin. Yumurta aklarını kar oluncaya kadar çırpın ve unlu bulamaca karıştırın. Elma dilimlerini önce unlayın, sonra da bulamaca batırıp, kızdırılmış sıvı yağda kızartın. Soğumadan, vanilyalı pudra sekerine bulayın. Servis tabağına alıp, üzerine tarçın serpin. MALZEMELER (4 kişilik) * 1 kg mayhoş elma * 150 gr (1 bardak tepeleme) un * 4 adet yumurta * 1 paket vanilya * 2 çay kaşığı tarçın * 1.5 su bardağı pudra şekeri * 1.5 bardak ayçiçeği yağı
*** MUTFAKREHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Et ürünlerine dikkat! *Tavuğun kalitesi, göğüs etinin dolgun ve sıkı olmasından anlaşılır. Tavuk tazeyse göğüs kemiğinin ucu esnek olur. Tavuğun derisinde oluşan mavi lekeler bozulma işaretidir.
Besinlerdeki protein ve vitamin *Protein bakımından en zengin besinlerden biri yumurtadır. Yumurta ayrıca iyi bir demir kaynağıdır. Yumurtayı, taze olup olmadığını anlamak için, su dolu bir kabın içine koyun. Eğer dipte kalıyorsa tazedir.
* Yumurta haşladınız; sarısının yüzeyi gri-yeşil bir renk aldı. Bu durum, yumurtanın demirinin kullanılmaz hale geldiğini gösterir. Bunu, yumurtanın haşlama süresini kısaltarak önleyebilirsiniz.
* Kurubaklagillerin protein değeri yüksektir. Eti az yediğiniz dönemlerde, kurubaklagilleri tahıllarla tüketmeniz, vücudunuzun protein ihtiyacının karşılanmasına büyük katkı sağlar. Kurubaklagiller kolay pişmeleri için önceden haşlanır ve haşlama suyu dökülür. Bu işlem, kurubaklagillerdeki B vitaminlerinin suyla beraber atılması demektir. Oysa bakliyatın bir gece önceden ıslatılması da pişirme süresini kısaltır ve haşlama gibi vitamin kaybına neden olmaz.