HAZIRLANIŞI Havuç ve kabakları rendeleleyin. Soğanı doğrayıp kıyma ile birlikte kavurun. Baharatları ekleyip ocaktan alın. 1 yufkayı yayın, üzerine havuçları yayın. Üzerine ikinci yufkayı kapatın. Yufkanın üzerine rendelediğiniz kabakları yayın. Üçüncü kat yufkayı kapatıp üzerine kavurduğunuz kıymayı yayın ve rulo şeklinde sarın. Daha sonra ruloları ikiye bölün ve alüminyum folyo ile sarın. Kenarlarını sıkıca kapatın. Kaynar suyun içinde 15 dakika kadar haşlayın. Sonra dilimleyip sarımsaklı yoğurtla servis yapın. MALZEMELER (5-6 kişilik) Sebzeli Mantı * 3 adet yufka *3 adet havuç, 2 kabak * 1 adet Soğan *250 gr kıyma veya soya kıyması * Baharat, yoğurt *2-3 diş sarmısak
*** Kabak Mücver HAZIRLANIŞI Kabakları rendeleyin, soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra, ince ince doğrayın. Kıyılmış dereotu, maydanoz ve kuru naneyi içine katın. 3-4 çorba un, 3 çorba kaşığı beyaz peynir, tuz, karabiber koyup 4 yumurta kırın. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Kabak içinden 1 kaşık dolusu koyup çevirerek kızartın. Bir kevgirle yağını süzdükten sonra kağıt peçete üzerine alın Servis tabağına yerleştirip dilediğiniz gibi süsleyin. MALZEMELER (6-8 kişilik) * 500 gr kabak *5-6 adet yeşil soğan * Dereotu, maydanoz * 3-4 yemek kaşığı un * 3 yemek kaşığı beyaz peynir * 4 adet yumurta * Tuz- karabiber, kuru nane * 1 bardak ayçiçek yağı
*** Meyve Salatası HAZIRLANIŞI Tüm meyveleri küp küp doğradıktan sonra üstlerine limon suyu gezdirin. (Meyvelerin kararmaması için.) Ardından likör, meyve suyu ve Hindistan cevizini de ekleyip karıştırın. Meyve kuplarının altına istenilen ölçüde bal ilave edip üzerine çikolata parçacıklarını koyup sırasıyla hazırladığınız meyve salatasını dondurmayı ve krem şantiyi yerleştirin. Çekilmiş fındık ya da cevizle süsleyin. MALZEMELER (5 kişilik) * 3 adet şeftali *3 adet muz, 2 elma * 2 adet sulu armut * 1 çorba kaşığı likör * 1 çorba kaşığı vişne suyu * 2 çay kaşığı Hindistan cevizi * Bal, çikolata parçacıkları * Krema, dondurma, limon suyu
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Tazeliği koruma yolları * Teneke içinde olan konserveleri açtıktan sonra mutlaka başka kap içine alınız. Çünkü bir kere açılan tenekenin özellikle ağız kısmı bakteri üremesi için elverişli bir ortamdır. Bu sağlığınız için çok tehlikelidir.
* Yumurta haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.
Et ürünlerine dikkat! * Etlerin gereğinden fazla pişirilmesi önemli besin değerlerinin kaybına sebep olur. Etin pişirilmesi sırasında nemini kaybetmemiş olması gerekir. Bunun için etin, fırında pişmesine yakın üzerini ısıtılmış yağlı kağıt yada alüminyum folyo ile kapatırsanız nem oranını kontrol edebilirsiniz.
* Eğer eti mangalda pişirecekseniz; odun kömürü iyice yanmalı ve köz haline gelmeli. Daha sonra kömürün üzerine ince tabaka halinde kül örtünüz. Izgara demirini de iyice yağlayınız.
* Etleri kömürün harareti biraz geçtikten sonra ızgaraya koyunuz. Sık sık çevirerek etin suyunun içinde kalmasını sağlayınız.