Tv'ler 'profesör' kaynıyor Önceki gün İstanbul'u sallayan 4.0'lık sarsıntı, bir süre ekranlardan uzak kalan deprem profesörlerini yeniden hayatımıza soktu. 5 yıl önce olduğu gibi yine ortak noktada buluşamayan profesörler, bir günde kafamızı allak bullak etti.
Kimin söylediği daha doğru? Bazılarına göre, 10 gün içinde olacak küçük çaplı depremler, büyük depremin habercisi. Kimine göre Marmara depremi oldu-olacak. Kimine göre ise daha uzun yıllar var. Bazıları şiddet 7.5'i bulur diyor, bazıları da 6.5'i aşmaz.
***
Kafalar yine karıştı
İstanbul depremi konusunda uzmanların çelişkili açıklamaları şaşırttı. Kimi 6.4'lük depremin yakın olduğunu söylerken, kimi de 7'nin altında sarsıntı beklemiyor.
Marmara Denizi'nde Adalar açıklarında önceki akşam meydana gelen 4'lük deprem İstanbullular'a yeniden kabus yaşatırken, uzmanların farklı açıklamaları da kafaları karıştırdı. İstanbul'da beklenen olası deprem konusunda deprem uzmanların yaptıkları çelişkili açıklamalar, herkesi şaşkına çevirdi. İşte farklı yorumlar:
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür: Adalar açıklarında meydana gelen deprem öncü değil. Ancak bu, Marmara Denizi'nin tabanında bir hareketlilik olduğunu, şiddetin biriktiğini ve kabuğun günün birinde kırılacağını gösteriyor. Bu depreme gün geçtikçe yaklaşıyoruz. Marmara'da önümüzdeki 10 yıl içinde 7'nin üzerinde bir deprem olma olasılığı yüzde 22, 20 yıl içinde yüzde 30, 30 yıl içerisinde ise yüzde 62'dir. Eğer devlet ve hükümet sözünün arkasında durup şura kararlarını uygularsa, Türkiye 5-10 yıl içinde kendisini bu depreme hazırlar ve deprem korkusu da tarihe karışır.
Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Oğuz Gündoğdu: Adalar açıklarındaki depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın devamında olan bir noktada olduğu görülüyor. Bu, hemen arkasından büyük bir deprem olacağı anlamına gelmez. Deprem, öncü karakterini gösteren bir özellik taşımıyor. Ancak Marmara Denizi'nde çok büyük bir gerilim olduğu açık. "Büyük deprem ne zaman olur?", "Kaç büyüklüğünde olur?" gibi tartışmalar yerine, gerekli önlemlerin alınması daha doğrudur.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof Dr. Haluk Eyidoğan: Bu depremi öncü olarak değerlendirebilmek için, öncü nitelikteki depremin özelliklerini taşıması gerekir. Burada bilimsel olarak söylenebilecek tek şey, Marmara Denizi'nin hareketli olduğudur. Fayın enerji boşalttığını söylemek de bilimsel olarak mümkün değil. Büyük bir deprem olacağını herkes biliyor. Bu artık bir sır değil.
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu: Bu deprem, bölgenin olağan deprem aktivitesi içinde değerlendirilmelidir. Marmara Bölgesi'nde, yılda büyüklüğü 4'ten fazla yaklaşık 5 deprem meydana gelmektedir.
Jeofizik Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan: Bir tek depreme bakarak, "Bunun arkasından büyük bir deprem gelecektir" diyemeyiz. Marmara, yüksek tansiyon yaşıyor. Marmara'da 1999 yılı öncesi bin olan tansiyon şu anda 4 bin 500'e varmıştır. Ne zamana varınca patlama olur, bunu bilemiyoruz. Ama yay gerilmiştir. Deprem 10 yıl gecikmiştir. 6.4 büyüklüğünde deprem her zaman olabilir, ama 7.5 büyüklüğünde depremin olabilmesi için 113 yıl beklemek gerekiyor. Marmara'da 2 deprem olacak. Bunlardan biri İstanbul önünde 6.5 büyüklüğünde, diğeri de Marmara Ereğlisi önünde 7-7.2 büyüklüğünde meydana gelecek.