Fesleğenli Makarna HAZIRLANIŞI Zeytinyağı, sarımsak, domates ve portakalın rendelenmiş kabuğunu bir kaba koyup karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Sosu, oda sıcaklığına gelmesi için bir kenarda bekletin. Makarnayı paketteki pişirme talimatına uygun olarak pişirin. Süzdükten sonra sosla karıştırın. Üzerine ince doğranmış fesleğen ve parmesan peyniri serpin. Karabiber ile tatlandırarak servis yapın. MALZEMELER (6 kişilik) * 500 gr makarna *4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı * 2 büyük diş sarımsak *6 adet domates * 1 büyük portakalın rendelenmiş kabuğu *Yarım demet fesleğen * Parmesan peyniri *Tuz ve taze çekilmiş karabiber
*** Patlıcan Dolması HAZIRLANIŞI Akşamdan ıslatılmış nohudu haşlayıp süzün. Kabuklarını soyun. Soğanı soyup ince ince doğrayın. Patlıcanları ve domatesleri yıkayın. Domatesleri küp küp doğrayın. Bulgur, nohut, kıyma, yağ, salça, tuz, soğan ve domatesi iyice karıştırın. Patlıcanların saplarını kesip içlerini oyun. İç malzemesini ağız kısmında 2- 3 santimetre boşluk kalıncaya kadar gevşekçe doldurun. Tencereye yerleştirin, üzerine bir tabak kapatın. Ilık suya tuz ve ekşi ile karıştırıp dolmaların kenarından boşaltın. 65-70 dakika pişirin. MALZEMELER (6 kişilik) * 1 su bardağı nohut *2.5 su bardağı su * 1 adet kuru soğan *12 adet küçük patlıcan * 2 domates, tuz, erik ekşisi *Yarım su bardağı bulgur * 175 gr koyun kıyması *3 yemek kaşığı margarin * 1.5 kaşık biber salçası Nohutlu
*** Cevizli Tatlı HAZIRLANIŞI Peyniri akşamdan suya koyun. 2-3 kez suyunu değiştirip, bekletin. Tuzunu iyice çıkarın. Ertesi gün önce şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakın. Yumurtaları şekerle çırpın. Un, pirinç unu, kabartma tozunu ilave edip, tahta bir kaşıkla karıştırın. Peyniri ufalayıp, malzemeye ekleyin. Yağlanmış kalıba dökün. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Fırından alın ve üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Çekilmiş fıstık ile süsleyin. MALZEMELER (6 kişilik) * 500 gr yağsız peynir *1 su bardağı pirinç unu * 1 bardak un, 4 yumurta *1 paket kabartma tozu * 1 kahve fincanı toz şeker * 1 çorba kaşığı margarin * Şerbeti için 2.5 bardak şeker *2 su bardağı su, yarım limon üzerine de çekilmiş fıstık
*** MUTFAK REHBERİ BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Et Pişirirken: *Et kavururken tencerenin etrafında biriken (yapışkan) maddeleri sıyırarak tencerenin içine alın. Çünkü bu maddeler bol miktarda aroma içermektedir. * Birçok çorbaya, sosa ve pilava lezzet katan et sularının iyi sonuç vermesi için, günlük tüketilmesi gerekir. Et suyunun defalarca kaynatılması, lezzetinin bozulmasına neden olur.
Kızartma Yaparken *Gratine etmek, temel anlamıyla bir yemeğin üstünü kızartmaktır. Bunun için yemeğin üstüne, beşamel sos, rendelenmiş peynir veya yumurtayla karıştırılmış ekmek içi sürülür ve fırına verilir. Gratine tadını mümkün olduğunca fazla alabilmek için ise, yemeğin konulduğu kabın fazla derin olmaması gerekir. * Kızartma yağının ömrünü uzatmak elinizde. Yağın sağlıklı bir şekilde defalarca kullanabilmek için, her kızartmadan sonra süzün ve ağzı kapalı, ışık geçirmeyen bir kabın içinde saklayın. Yağın bozulmaması için, yiyecekleri ıslak veya nemli olarak fritöze atmayın.