SOKAKTA satılan çiğ süt ve taze peynirden, insanlara geçen Malta Humması, tüm organları olumsuz etkiliyor. Malta Humması (Brucella) çoğunlukla romatizma ile karıştırılıyor. Bakteriler dalağa, karaciğere, lenf bezlerine, kemik iliğine, salgı bezlerine, sinirlere yerleşirler. Kuluçka süresi 5-21 gündür. Yüksek olmayan, zaman zaman titreme şeklinde gelen ateş yapar. Gece terleme ile ateş normale düşer. Bu hastalığı uzun zaman çekenlerde ateş bazen yükselen, bazen alçalan fakat normale düşmeyen bir tablo gösterir. Hasta çabuk yorulur ve terler. İştahsızlık ve buna bağlı olarak zayıflama görülür. Bu hastalık, başka hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Laboratuvar tetkikleri ile tam tanısı mümkündür.
EKİPLE MÜCADELE VERİLİYOR Adana Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ömer Akmaz, Malta Humması'nı önlemek için Adana'da 30'u veteriner hekim, toplam 46 görevlinin yer aldığı 13 ekiple ilçe, belde ve köylerde aşılama çalışması yaptıklarını söyledi. Akmaz, şu bilgileri verdi: "Malta Humması'na yakalanmamaları için dişi hayvanları 4-8 aylık iken bir kez aşılayarak bağışıklık kazanmasını sağlıyoruz. Hayvan sahiplerinin, hastalık bulaşıcı olduğu için en yakın Tarım ve Sağlık Müdürlüğü birimlerine başvuruda bulunmaları zorunludur. Malta Humması, hayvan gübresi kullanılan toprakta yetişen taze sebze ve meyvelerle de bulaşabilir."