KADINLAR üreme çağında her ay gebelik için hazırlanırlar. Gebelik için uygun değişimler oluşturan uterus (rahim) iç zarı, o ay içinde gebelik oluşmazsa, bir kanama ile birlikte atılır. Kadınların çoğu, bu iç zarın ve kanın atıldığı menstrüasyon zamanında (adet kanaması) uterusun kasılmalarını hissedebilir. "ailem.com"da yer alan bilgilere göre; bazı kadınlarda bu kasılmalar çok şiddetli ve buna bağlı olarak da çok ağrılıdır. Bu şekilde ağrılı adet görmeye, tıp dilinde dismenore adı verilir. Dismenore, aslında oldukça sık rastlanan bir durumdur. Adet görmeye başladıktan (menarş) sonra, kadınların neredeyse yarısında ağrılı adet şikayeti vardır. Ancak bu ağrıların, kadınları işinden alıkoyacak derecede şiddetli olması yüzde 10 gibi bir orandadır.
STRES DE ETKİLİYOR Dismenore, özellikle genç yaşlarda daha sık görülür. 20-25 yaş civarında çok sık rastlanmasının yanı sıra, stres altında yaşayan ya da çalışan kişilerde görülme sıklığı da daha yüksektir. Dismenore, genellikle ilk adet kanaması (menarş) sonrası dönemde başlar. Genellikle her menstrüasyon (adet kanaması) döneminde olur.
NASIL SEYREDER? Ağrılar, kanamanın birkaç saat öncesinde başlar. Birinci ve ikinci gün, ağrının en şiddetli olduğu dönemdir. Kişisel farklar görülmekle beraber, 2-4 gün içinde sonlanır. Ağrılı dönemlerde, tıpta steroid dışı antienflamatuar ilaçlar (NSAİİ) olarak adlandırılan ve halk arasında ağrı kesici olarak bilinen ilaçlar kullanılabilir.