Ay ay yapmanız gerekenler... Dünyaca ünlü uzmanların önerileri... Bugün ve yarın TAKVİM'de.
* Regl ağrılarının neden olduğunu biliyor musunuz?
* Kavun sinir yatıştırır, havuç ile ananas hafıza güçlendirir...
***
Bütün yılı sağlıklı geçirmenin yolları
İtalya'nın önde gelen doktorları, uzmanlık alanlarına göre, mevsimsel hastalıklara karşı bir önlem listesi hazırlamış. İşte, sağlıklı bir 12 ay için yapılması gerekenler... OCAK Bitki çayıyla enerji kazanın KIŞ aylarında enfeksiyonlardan korunmak ve enerji kazanmak için şifalı bitki çayları çok yararlı. Özellikle arpa çayı çocuklar, yaşlılar ve bitkinlikten yakınanlar için birebir. Nişasta, lesitin, lipid, mineraller, vitaminler (A, B1, B2), şeker açısından zengin olan bitki, aşırı bedensel ve zihinsel yorgunluk için öneriliyor. Yatıştırıcı bir etkisi olan bitki çayı akşam içildiğinde; rahat uykuya dalmayı sağlıyor, idrar söktürücü etki yapıyor ve solunum yolları enfeksiyonlarına karşı iyi geliyor. (Doğal Bilimler Akademisi Başkanı Roberto Suozzi)
ŞUBAT Kireçlenmelere dikkat! KIŞ ayları, artroz (kireçlenme) ve bazı romatizmal hastalıklardan yakınanlar için en zor aylar. Kış aynı zamanda bazı 'alarm çanlarının' dikkate alınması gereken bir dönem. Üstünde durulmayan ağrılar, aslında bazı mafsal hastalıklarının belirtisi olabilir. İlk belirtilerin hastalığa dönüşmemesi için yapılacak en iyi şey, doğru teşhisi koyması için hemen bir uzman doktora gitmek. İkinci kuralsa yaşam stilini gözden geçirmek; hareketsiz bir yaşam, aşırı kilolar, yüksek tansiyon, stres gibi 'risk faktörlerini' ortadan kaldırmak. (Siena Üniversitesi Romatoloji Enstitüsü Başkanı Roberto Marcolongo)
MART Polenlere karşı tedbir alın İLKBAHAR polen ve alerji mevsimidir. Bu nedenle, aşı veya ilaç gibi gerekli önlemleri almak şarttır. İlaç tedavisi, astım veya rinit gibi durumlara göre değişir. Astımlı hastaların yüzde 70'inin rinitten de şikayetçi olduğu göz önünde tutulursa, her iki durumun da çok iyi araştırılması gerekir. (Genova Üniversitesi Solunum Yolları ve Alerjik Hastalıklar Kliniği Şefi Walter Canonica)
NİSAN Bol meyve ve antioksidan İLKBAHARDA organizma, ısı ve nem değişikliğinden dolayı strese girer. Artan güneş ışınları ise serotonin hormonu salgılamasını artırarak organizmaya olumlu etki yapar. Organizmanın bu dönemde, kış boyunca biriken toksinlerden temizlenmesi gerekir. Taze meyve ve sebze, antioksidan takviyeli vitaminler bu açıdan çok yararlıdır. (Milano Üniversitesi, Akopunktur Uzmanı Emilio Minelli)
MAYIS Az yemek bol dinamizm DENİZ mevsiminin arifesi olan Mayıs, kilolu kişiler için rejime girme ayıdır. Fazlalık eğer 5 kiloysa, normal alışkanlıkların yüzde 20-30'unu değiştirmek forma kavuşmak için yeterli olur. Zararlı ekstra yiyecekleri kısmak, günde bir saat yürümek ve haftada 2 saat bir spor salonunda ter atmak, forma kavuşmak için yeterli olur. Aç kalmak, öğünleri atlamak yerine, her şeyden ama az yemek en iyisidir. (Diyet Uzmanı Eugenio Del Toma)
HAZİRAN Stretching ile forma kavuşun DENİZ mevsimine formda girmenin en iyi yolu, yaz-kış aktif olmaktır. Eğer her mevsim spor yapma imkanınız yoksa, organizmayı canlandırmak için yazdan birkaç ay önce harekete başlayın. İdeali, çok yoğun olmayan ve uzun süreli bir fiziksel aktivitedir (yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet). Haftada en az 3 gün bu fiziksel aktiviteleri yapmak gerekir. İlk başlarda günde 30 dakika yürüyüş yeterli olabilir. Kalp damar sistemini harekete geçirmek için de ideal bir spordur. Yürüyüşle birlikte, haftada iki veya 3 kere stretching (ısınma, gerdirme hareketleri) hareketleri yapmak, forma kavuşmak için çok uygundur. Bu hareketleri bir spor salonunda veya sabahları yarım saat evde yapabilirsiniz. (Coni Spor Bilimleri Enstitüsü Uzmanı Marcello Faina)