Hazırlanışı Pirinci ılık, tuzlu suya koyun ve bekletin. Koyun etini yağda kavurun. Soğanları da ayrı bir yerde kavurun. Her ikisini birlikte pilavın pişirileceği tencerenin dibine dizin. Arzu ederseniz, dolma fıstığı, kuş üzümü, tarçın, kakule ekleyebilirsiniz. Hepsinin üstüne pirinçleri koyun. Tuz ve su ilave edin. Kapağın kenarlarını, buharın çıkmasını önlemek için hamurla kapatın. Piştikten sonra, üstüne 1-2 kaşık katı yağ koyun. Bir tepsiye ters yüz edin (Bu tarifi tavuk eti ile de yapabilirsiniz).
MALZEMELER (4 kişilik) * 2 su bardağı pirinç * 300 gr kuşbaşı et *4 su bardağı et suyu * 2 kuru soğan *Tuz, baharat
***
Akdeniz Gülü
Hazırlanışı Toz şeker ile suyu kaynatıp, limon suyunu ekleyin ve şerbeti soğumaya bırakın. Un, yumurta ve limon suyunu yoğurup, parçalar kopartın. Üzerine nişasta serpip, 5 dakika dinlendirin. Oklava ile tek tek açın. Yufkaların aralarına eritilmiş tereyağ sürüp, üst üste dizin. Kare biçiminde kesin. Uçlarını içe doğru bohça biçiminde katlayın. Üzerine Antep fıstığı serpin. Tereyağ sürüp, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 45 dakika pişirin. Ilık şerbeti üzerine gezdirin.
MALZEMELER (6 kişilik) * 3 su bardağı un * 2 çay bardağı nişasta *3.5 limonun suyu, 4 yumurta * 10 çorba kaşığı tereyağ *3 su bardağı toz şeker, limon * 4 su bardağı su, 1 bardak Antep fıstığı
***
Barbunya Pilaki
Hazırlanışı Barbunyaları temizleyip, az su ile yarı yarıya pişinceye kadar haşlayıp suyunu süzün. Soğanı yağda kavurup, üzerine tavla zarı büyüklüğünde doğradığınız patates ve havucu ilave ederek kavurmayı sürdürün. Doğranmış biberleri ilave edip, 1-2 dakika daha kavurun. Barbunyaları ve sarımsakları ekleyip, karıştırın. Üzerine 1 bardak sıcak su, şeker ve tuzu ilave edin. Kısık ateşte, barbunyalar iyice pişinceye kadar pişirin. Üzerini maydanoz ile süsleyin.
MALZEMELER (4 kişilik) * 1 kg taze barbunya * 2 patates, 2 havuç *5-6 çarliston biber * 2-3 domates, 2 diş sarımsak *1 çay bardağı zeytinyağı * 1 kuru soğan, tuz *Maydanoz, 1 tatlı kaşığı şeker
***
Mutfak rehberi
Çerezlerin yararları Kuru kayısı: Karaciğer hücrelerini yenileyerek, kanserden koruyor. Kuru üzüm: Kan yapıyor. Unutkanlığa iyi geliyor. Badem: Kolesterolü düşürüyor. Leblebi: Mide suyunu alıyor, mideyi rahatlatıyor. Acıbadem: Göğüs yumuşatıcı özelliğiyle, öksürüğü kesiyor. Ayçekirdeği: Gerginlik ve heyecanı gideriyor. Kabak çekirdeği: İdrar zorluğuna ve prostata iyi geliyor. Antepfıstığı: Mesane yolundaki kumları temizliyor. Fındık: Kolesterolü düşürüyor ve kalp krizi riskini azaltıyor.