Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 02 Ağustos 2004

Katkı maddelerine dikkat!



YİYECEKLERE, içeceklere renk, koku, tat vermek ve onların uzun süre bozulmalarını önlemek için kullanılan binlerce katkı maddesi var. İlaçlarda ve kozmetik ürünlerde de yaygın olarak kullanılan bu maddeler, duyarlı kişilerde, başta alerjiler olmak üzere, astım, migren tipi baş ağrıları, karaciğer büyümesi, kanser, depresyon ve çeşitli ruhsal bozukluklar gibi pek çok hastalığa, hatta ölümlere neden olabiliyor. Çocuklardaki hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi psikolojik bozukluklarda bile katkı maddelerinin rolü olabileceği ileri sürülüyor.

En çok kullanılan katkı maddeleri ve bunların neden oldukları hastalıkların başlıcaları şunlardır:

Aspartam: Şeker yerine tatlandırıcı olarak kullanılan bir maddedir. Aspartam, yüzde 40 aspartik asit, yüzde 50 fenilalanin ve yüzde 10 metanol karışımından oluşur. Aspartam yan etkileri bakımından en çok suçlanan katkı maddesidir. Bunlar; kaşıntı, döküntü, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, yorgunluk, depresyon, solunum güçlüğü, çarpıntı ve çeşitli alerjik reaksiyonlardır.

Benzoik asit: Özellikle işlenmiş yiyeceklerde bulunan bir katkı maddesidir. Çikolata, meyve suları, şekerleme, dondurma, krema ve çiklette bulunur. Astım, deri döküntüleri gibi çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Aspirin alerjisi olan kişilerin daha dikkatli olmaları gerekir.

BHA&BHT: Sıvı ve katı yağların ve içinde yağ bulunan yiyeceklerin kokuşmalarını önlemek için kullanılan antioksidan maddelerdir. Karaciğer büyümesi, deri döküntüleri yapabildikleri gibi, kanser riskini artırabilecekleri de ileri sürülmüştür.

Karmen kırmızısı: Birçok yiyecek, içecek, ilaç ve kozmetiğe pembe, kırmızı, mor renk vermek için kullanılan bir maddedir. Sentetik bir boya olmayıp bir böcekten elde edildiği için doğal bir katkı maddesi olarak kabul edilir. Karmen kırmızısı, derideki basit döküntü ve kaşıntılardan, ölüme kadar gidebilen anaflaktik şoka neden olduğu bilinen bir maddedir.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Çizgi ötesiSizin şiirleriniz
Aşk günlüğüMesaj kutusu
Doğru beslen formda kalİlaçsız hiperaktif tedavisi
Hipertansiyon, böbrekleri...NASA teknolojisi kullanılıyor
Tıp sözlüğüUzakdoğu'dan gelen güzellik
Kışkırtıcı dudaklar...Yatmadan önce nemlendirici sürün
Aşkın gizli gerçekleriİyi bir banyonun önemli ipuçları
Pratik HayatLezzet Sofrası
Mutfak Rehberi
GÜNCEL
Denizde Denizde korku dolu saatler
İstanbul-Bardırma seferini yapan İstanbul Deniz Otobüsleri...
Cinayetten farksız
Japon tuzağı!
'Fener'e feda olsun'
Anne sütü karaborsa!
Sevgilisi eleverdi
Uçurtma peşinde can verdi
SPOR
İşte İşte gerçek Avrupa devi: 2-0
Kanarya, vefat eden İzmir B. Şehir Belediye Başkanı Piriştina anısına...
Berlin hüsranı: 1-3
100. yıl aşkına: 2-1
Fener lige hazır
Trabzon'dan çağrı
Volkan hırs yaptı
Şımarmak yok
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 27 C,Par. Bul. 18 C
ANKARA - Par. Bul. 36 C,Par. Bul. 16 C
IZMİR - Par. Bul. 34 C,Par. Bul. 18 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Par. Bul. 20 C
ADANA - Par. Bul. 30 C,Par. Bul. 22 C
EKONOMİ
IMKB E: 19,381 D:% 1.41
DOLAR S: 1,466,000 D:% -0.54
EURO S: 1,771,000 D:% -0.34
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm haklari saklidir.
MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S.