İstanbul'dan Başar Bey, "Sayın hocam, benim sorunum 4-5 yıldan beri, kol ve sırtımda bulunan güneş lekeleridir. Bu lekeler ortalama mercimek büyüklüğünde olup, sarı ve siyah renktedir. Usulüne uygun güneşlenmem sonucu kabuklar oluştu. Kabukları gelişi güzel soymamı takiben güneş lekeleri meydana geldi. İki yıl önce bir cilt hastalıkları uzmanına gittim. Tedavi uygulandı. Ancak, fayda görmedim. Benim öğrenmek istediğim bu lekelerin kesin tedavisi var mı? Lazer tedavisinden sonuç alabilir miyim? Sizden cevap bekliyorum" diyor.
KALITSAL DA OLABİLİYOR Sayın okurum, güneş ışınları ciltte bulunan pigment hücrelerini etkileyerek deride bronzlaşmaya yol açar. Ancak bilinçsiz güneşlenme veya güneşte uzun süre kalınması lekeler ve çiller gelişir. Bu lekeler koyu sarı, kahverengi veya siyah olabilir. Güneş lekelerinin oluşması güneşte kalmaktan başka kişinin kalıtsal özellikleri, hormonal dengesi, su ve gıda gibi beslenme şekli veya kullandığı ilaçlar da etkili olabilmektedir.
IŞIN TEDAVİSİ KULLANILABİLİR Güneş lekeleri yukarıda anlattığım gibi güneşte uzun süre kalmayla ilgili olduğu için önce güneşin en tehlikeli olduğu saat 10.00 ile 16.00 arasında gölgede istirahat edilmelidir. Bol sulu diyet uygulanmalıdır. Güneşten korunmak için şapka ve gözlük kullanılmalıdır. Sık dokunmuş, bol, terletmeyen ve renkli giysiler tercih edilmelidir. Havuza ve denize girmeden veya güneşlenmeden önce koruyucu kremler veya losyonlar kullanılmalıdır. Havuz veya denizden çıktıktan sonra ve tekrar koruyucu kremler sürülmelidir. Ayrıca her üç saatte bir tekrar edilmelidir. Güneş lekelerinin tedavisinde amaç, cildin üst tabakasının, soyularak alttan gelen yeni hücrelerle yenilenmesini sağlamaktır. Bunun için dondurarak( kriyoterapi) tedavi, lazer uygulaması, bazı kimyasal cilt soyucuların kullanılması ve ışın tedavisi uygulanmaktadır.