KAYISI, sigara ve alkol kullananlarda kansere karşı daha güçlü koruma sağlıyor. Kayısının koruyucu etkisi, özellikle akciğer, ağız, kolon, deri, göğüs ve rahim tümörleri üzerinde görülüyor. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'nca yapılan araştırmada, şu bulgulara yer veriliyor: Hem taze hem de kuru kayısıda bulunan A vitamini, organizmanın ve sağlıklı hücrelerin direncini artırarak, kanser hastalıklarına karşı koruyuculuk görevini yapıyor. Kayısı göz sağlığı ile kemik ve dişlerin gelişimini de olumlu etkiliyor. Diğer yararları: * Zihin zaafiyetini gideriyor. * Beyin yorgunluğunu gideriyor. * İştah açıp, hazmı kolaylaştırıyor. * Raşitizm türü kemik rahatsızlığının tedavisine yardımcı. * Kansızlığı tedavi ediyor, kabızlığı gideriyor. * Cilde tazelik ve canlılık veriyor. * Parlak sarı veya turuncu renkteki kuru kayısılar yüksek miktarda sülfürdioksit taşıdıkları için astımı olanlara tavsiye edilmiyor.