Kan kaybı yaşamsal acil bir durumdur. Kanın damar dışına akmasına kanama adı verilir. Kanamalar iç ve dış kanama olarak karşımıza çıkar. İç kanama vücut boşluğunu oluşturan göğüs, karın, alt karın veya kafatası boşluğu içine olan kanamalardır. Dış kanama ise kanın vücut dışına akışı gözle görülen kanamadır. Dış kanamalar damarın özelliğine göre farklılık gösterir. Atardamar kanamaları, açık kırmızı olup, kalp atımına uygun olarak kesik kesik fışkırır tarzdadır. Toplardamar kanamaları koyu kırmızı renktedir. Basınçtan yoksun akar. Kılcal damar kanamaları da sızıntı şeklinde olur. Ayrıca mide, akciğer, böbrek, karaciğer, dalak hastalıkları veya karın içi damar yırtılmaları sonucu da ciddi iç kanamalar görülür.
VÜCUTTA 5 LİTRE KAN VAR Kan kaybı, hastanın genel durumu ve belirtileri kan kaybının ağırlığı hakkında bir bilgi verir. Yetişkin bir insanda yaklaşık 5 litre kadar kan bulunmaktadır. Bu miktarın yaklaşık 1 litresinin kısa sürede kaybedilmesi şoka neden olur. Birkaç saatte kaybedilen kan miktarı 500 cc'den fazla olmazsa, vücut bu kaybı tolere eder. Her hangi bir belirti vermez. Bunu vücut şu mekanizma ile düzenler.
YÜZDE 20 KAYIP TEHLİKELİ Atardamarlar büzülerek cilt, kas ve iç organlara giden kan miktarını azaltır. Toplardamarın büzülmesi de karaciğer ve dalak gibi kan depolanan organlardaki kanın dolaşım sistemine geçmesini sağlar. Kanama sırasında damarlarda oluşan bu değişikler sonucu hayati organlar olan beyin ve kalbe daha çok kan sağlanmış olur. Kan kaybı yüzde 20'lere ulaşırsa, mekanizma bozulur. Tansiyon düşmeye başlar. Kalp, beyin ve böbrek kan akımı azalır. Harabiyet başlar. Şok görülür. Artık öyle bir an gelir ki, şok tablosu yerleşir ve geri çevrilemez. Bu durum hastayı kaybetmekle sonuçlanır. Kanamalı hastalar, önlem alındıktan sonra sevk edilmelidir. Aksi halde hastaneye ulaşamadan hasta kaybedilebilir. SÜRECEK