Piyasalar, YÖK gerginliği, TÜPRAŞ özelleştirmesi, FED'in faiz artırımı derken, şimdi de IMF heyetinin 8. Gözden Geçirme çalışmalarına kilitlendi. Piyasalar, YÖK Yasası ve özellikle imam hatip lisesi mezunlarına, üniversitelere girişte uygulanan katsayı değişikliği ile yaşanan gerginlik, Cumhurbaşkanı Sezer'in vetosundan sonra, hükümetin yasayı askıya alması ile rahat nefes aldı. Piyasaların ilgilendiği bir başka konu da özelleştirme çalışmalarıdır. Ancak bu çerçevede özellikle TÜPRAŞ'ın satışı ile ilgili yürütmenin durdurulması kararının üst mahkemece kaldırılması ile, 'artık piyasalar coşacak' derken, mali piyasalarda beklenen canlılık bir türlü yaşanmadı. Tedirgin bekleyiş sürüyor. Sebebine gelince; bu kez, yarın 8. Gözden Geçirme çalışmalarına başlayacak IMF heyetine odaklanacak.
FARKLI BİR SİSTEM IMF heyeti çalışmalarına yarın İstanbul'dan başlayacak, sonra Ankara'da devam edecek. Moghadam başkanlığındaki IMF heyeti bu kez, farklı bir çalışma sistemi uygulayacak. Daha fazla kesimle, özellikle akademisyenler, eski siyasiler, bürokrat ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine de başvuracak. Ancak piyasaların beklediği, IMF ile 2005'ten itibaren belirlenecek çalışma sisteminin netlik kazanmasıdır. Şu anda uygulanan stand-by anlaşması şeklinde mi olacak? Yoksa Sayın Babacan'ın dillendirdiği, ihtiyati stand-by veya izleme şeklinde mi olacak? Piyasalar merakla bu konunun netliğe kavuşmasını bekliyor. Kuşkusuz IMF ile 2005'ten itibaren yapılacak yeni bir stand-by anlaşması, yeni kredi olmasa dahi, 2005 ve 2006 yılında IMF'ye yapılacak geri ödemelerin tutarı 6.5 milyar dolar civarındadır. Sadece bunun ertelenmesi bile 2005 ve 2006 yılında rahatlatacaktır.
İKİ ÖNEMLİ KONU Buna ilaveten IMF'den sağlanabilecek yeni girişlerle de, iç borç çevriminde rahatlık sağlayacak ve faizlerin düşüşü ile birlikte borç yükünün azaltılmasını sağlayacaktır. Ancak, 8. Gözden Geçirme'de IMF yetkililerinin üzerinde duracağı iki konu olacaktır. Bunlar faiz dışı fazla hedefinin 6.5'ta kalması ve cari işlemler açığı ile ilgili hükümetin alacağı önlemler olacaktır. IMF, bu iki konuda hükümete ısrarlarını sürdürecektir. Piyasalar, YÖK ve TÜPRAŞ sorunlarını atlatırken, şimdi de IMF heyetinin sınavını atlatmasını bekliyor.