Suudi Arabistan'daki terör saldırısı petrol fiyatlarını 3 dolar birden artırdı. Türkiye her 5 dolarlık artışta 1 milyar dolar zarar ediyor.
***
50 dolar kabusu
Petrol fiyatlarındaki artışa Suudi Arabistan'daki saldırılar da eklenince kabus senaryoları çoğaldı. Türkiye ise her 5 dolarlık artışta 1 milyar dolar fatura ödüyor. Şimdi, gözler OPEC'in yarınki zirvesine çevrildi.
YÖK Yasası, TÜPRAŞ kararları gibi geçici gündemlerle uğraşırken, dünyada yaşanan gelişmelerden biraz uzak kalıyoruz.
Özellikle petrol fiyatlarındaki artış, dünyanın gelişmiş ekonomilerini bile tehdit eder boyuta ulaştı. Bu artış, ABD'de bile büyüme hızını frenlerken, Türkiye gibi cari açığı büyüyen ülkelerde fatura daha da kabarık oluyor.
HERKES SENARYO ÜRETİYOR Suudi Arabistan'daki terör saldırıları, fiyatları bir günde 3 dolar birden artırdı. ABD petrolünün varil fiyatı 41 dolara, İngiltere'nin Brent petrolü de 38.45 dolara çıktı. Tam "İnişe geçecek" derken, fiyatların 40 dolar sınırının üzerine çıkması "42 doları geçerse ne olur?" sorusunu akla getirdi. Hatta, "50 dolar olur ve dünya ekonomisi çöker" gibi uç noktada senaryolar bile yazılıyor. Ülkemizde ise artışın hem büyüme hızımızı, hem de cari açığımızı olumsuz etkilediğini görüyoruz.
BÜYÜME HIZINI ETKİLİYOR Geçen yıl petrol ithalatı için 4.8 milyar dolar ödemişiz. Fiyatlardaki 5 dolarlık artış, bize 1 milyar dolara mal oluyor. 2003'te fiyat 26 dolar düzeyindeydi. Bu yıl ortalama 36 doları geçeceği tahmin ediliyor. Bu da Türk ekonomisine maliyetinin 2 milyar doların üzerinde olacağı anlamına geliyor. Yine fiyatlarındaki 10 dolarlık artış, büyüme hızımızı yüzde 1 oranında geriletiyor. Ali Babacan, petrol fiyatlarındaki artışa karşı tek başımıza bir şey yapamayacağımızı söylemişti haklı olarak. Petrol fiyatlarındaki artış, araba satışlarından enerji maliyetlerine kadar her şeyi etkiliyor. Enflasyonu azdırıyor. Bu yüzden, 3 Haziran'daki OPEC Zirvesi bizim için de çok önemli.
Rakamlarla fatura * 2003'te 24 milyon ton petrol ithal ettik. * 4.8 milyar $ ödedik. * 1 varil 26 dolar * 2004'ün ilk 6 ayında kayıp, 2 milyar $