Halk arasında "kazıklı humma" olarak da bilinir. Tetanos; beyin, omurilik ve bu yapılara gelen ve giden sinirleri etkileyerek kaslarda kasılmaya neden olan mikrobik bir hastalıktır. Tedavisi zor ve zahmetli olup, yaşamı tehdit eden tetanos, bildirimi zorunlu hastalıklardandır. Ölüm riski yüksek olan tetanosdan, aşılanarak korunmak mümkündür. Zaten hastalık da aşılanmayanlarda görülmektedir.
TOPRAK VE SUDA BULUNUYOR Tetanosa yol açan etken "klostridum tetani" adlı mikroptur. Toprak ve su gibi doğal ortamda yaygın olarak bulunur ve sporları nedeniyle de aylarca canlılığını korur. Otla beslenen hayvanların sindirim sisteminde yaşar ve dışkıları ile toprağa geçer. Doğada ve suda bol miktarda bulunan tetanos basilleri, açık yaralanma, ezilmeler, metal yaralanmaları, kıymık veya çivi batması, trafik kazası, yanıklar, doğal olmayan düşükler, yeni doğan bebeğin göbek bağının temiz olmayan bir aletle kesilmesi veya başı boş hayvanların ısırmaları sonucu insanlara bulaşabilir. Halk arasında, "çivinin paslı değilse hastalığın ortaya çıkmayacağı" görüşü doğru değildir. Batan bir cisim veya hangi yaralar tetanosa neden olacağı bilinemez. Bu yüzden de tetanos hastalığının gelişimini önleyici önlemler, zaman kaybetmeden alınmalıdır.
DERİDEN VÜCUDA GİRİYOR Tetanoz basili, deri ve mukozanın açık yarasından vücuda girer. Oksijensiz ortamlarda üreyen basiller, iki farklı zehir salgılar. Bu zehirlerden biri, sinir ve kas birleşim noktalarına yapışarak hastalığın karekteristik belirtileri olan kas kasılmalarına, diğeri ise alyuvarları parçalayarak hastalığın ağır seyretmesine neden olur. SÜRECEK