Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Yaşam | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 27 Haziran 2004

Tatil zehir olmasın

Yaz sıcakları ve çevre koşullarından dolayı, bazı kişilerde beklenmedik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bunları önleyebilmek için bilgi sahibi olmakta yarar var.



Tatil için gittiğiniz yer, doktora uzak bir bölge olabilir ya da hafif bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda neler yapılacağı konusunda bilginiz varsa, hemen pratik bir tedavi uygulayabilirsiniz. Tabii rahatsızlık devam ederse, mutlaka doktora ulaşmalısınız.

Burun kanaması
Burnu kanayan bir hastayı, önce başını hafifçe öne doğru uzatarak açık bir pencere önünde cereyana karşı dik olarak oturtun. Ardından, boynundaki ve göğsündeki elbiseleri gevşetin. Hastanın ağzını açık tutmasını ve burnundan nefes almasını sağlayın. Burnunu sert kısmın altından sıkın ve asla sümkürtmeyin. Yapılması gereken diğer bir şey de burna tampon veya tıkaç koymaktır. Burna soğuk kompres yapmak da faydalı olacaktır.

Alerjilere dikkat
Alerji vücudun çeşitli madde ve etkenlere karşı normalin dışında verdiği yanıttır. Başlıca belirtileri ciltte, gözlerde, solunum sisteminde ortaya çıkar. Bunlar ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntüler, nefes darlığı, burun akıntısı, aksırık, gözlerde sulanma, kızarma ve kaşıntı olarak görülür. Özellikle sıcak havalarda, güneşten çevre koşullarına, yaz meyvelerine kadar birçok etken alerji nedeni olabilir. Kişide alerjik reaksiyona neden olan madde veya maddeleri bulmak için testler uygulanır. Alerjen tespit edildiğinde, alerjinin yok olması sağlanamasa bile hastanın önleyici tedbirler ve ilaçlarla büyük ölçüde rahatlaması söz konusudur. Eğer kişi herhangi bir maddeye karşı alerjikse, kesinlikle o maddeden uzak durmalıdır. Ayrıca tedavisini aksatmamalı, ilaçlarını yanından ayırmamalıdır. Eğer hiç beklenmedik bir alerjik reaksiyon meydana gelmişse, tek yapılacak şey antialerjik ilaçlarla hastayı rahatlatmak ve ardından da alerjinin tespiti için mutlaka doktora başvurmaktır.

Kaşıntıar
Kaşınma, vücudun herhangi bir yerinde veya tümünde ortaya çıkabilen rahatsız edici bir histir. Çeşitli maddelerin kullanımına ve ilaçlara bağlı alerjik bir reaksiyon olabileceği gibi başka hastalıklardan da kaynaklanabilir. Vücutta yerleşen çeşitli parazitler de kaşıntıya yol açabilir. Cilt hastalıklarının ve ruhsal durumların da kaşıntıyla ilgisi vardır. İnatçı ve kronik kaşıntıların nedeni bir doktor tarafından araştırılmalıdır.

Kaşınmaya karşı alabileceğiniz bazı fiziksel önlemler şunlar:
*
Öncelikle kaşıntının nedeni ne olursa olsun, kaşıyarak deriyi tahriş etmekten ve sorunu ağırlaştırmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü, tırnakların deriyi çizmesi sonucunda burada yerleşen mikroplar enfeksiyona neden olabilir.
* Kaşıntı şikayeti olan kimseler, sık sık ılık suyla sabunsuz duş alarak deriyi rahatlatabilirler.
* Deterjan ve banyo köpüğü kaşıntıyı artırabileceğinden, bunlardan uzak durulmalıdır. Temizlik için nötral cilt temizleyicileri tercih edilmelidir.
* Cilt kuru ise nemlendirici bir krem faydalı olabilir.
* Deriye temas eden giysiler, pamuklu bir kumaştan seçilmelidir. Yünlü veya sentetik kumaşların cilde temas etmesi, kaşıntıyı artırır.
* Alerjik kaşıntılarda, kaşıntıyı azaltan losyon veya merhemler fayda sağlayabilir.

Çocuklarda isilik

Özellikle yaz aylarında kaşıntılı ve kabarık bir deri döküntüsü ile karakterizedir. Ter bezlerinin tıkanıklığı sonucu oluşur. Çocuklarda daha sık görülür. Ortam ne kadar nemliyse belirtiler o kadar ağırdır. Kaşıntı sonucu deride açılmalar olursa, ikinci enfeksiyon gelişebilir. Önlem olarak, pamuklu giysiler giymesi, sık banyo yapması ve derisinin mümkün olduğunca sarılması sağlanmalıdır. Ağır olgularda, doktor tavsiyesine göre ilaçlar kullanılabilir.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Podyumların Siyah Venüs'üYaz aylarında ishal artıyor
İşyeri makyajı abartısız olmalıSiyah noktalara kesin çözüm
Hangi hastalığa hangi...Gilaburu romatizmaya birebir
Anne sütü içen bebek...Ozonun önemi
Yaşlanmaya karşı direninPratik Hayat
Lezzet SofrasıAşk Günlüğü
Mesaj KutusuSizin Şiirleriniz
Çizgi ötesi
GÜNCEL
Öldüren Öldüren tartışma
Ayrılmak isteyen nişanlısı ile restoranda kavga eden tabip asteğmen,...
Çileli günler başladı
Düğün yerine ölüme gitti
Umudun mutlu sonu
'O kızlar tertemiz'
Anne kalbi, hayat verdi
Engelliye üst geçit
SPOR
Nihat Nihat sürprizi
Fenerbahçe Teknik Direktörü Daum'un yardımcısı Murat Kuş'un,...
İşte rüya Fener
Yaman çelişki
Sona geldik
Cimbom'a 2 bomba
Kontrollere devam
Cordoba'ya gözdağı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 27 C,Açık 18 C
ANKARA - Par. Bul. 28 C,Par. Bul. 12 C
IZMİR - Par. Bul. 34 C,Açık 18 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Par. Bul. 28 C,Par. Bul. 22 C
EKONOMİ
IMKB E: 17,355 D:% 2.76
DOLAR S: 1,491,000 D:% -0.07
EURO S: 1,809,000 D:% -0.33
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
YAŞAM
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Yaşam | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm haklari saklidir.
MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S.